Vas - miért olyan fontos számunkra?
A vas az egyik alapvető mikrotápanyag, amely nagyon szükséges a szervezet anyagcsere-folyamataihoz. Szinte minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, azaz szükséges és a táplálékból kell bevinni. Számos fontos biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetünkben. A vashiány negatív hatással lehet a szervezet általános állapotára, sőt vérszegénységhez (anémia) vezethet.
Nézzük meg a vas fontosságát és szerepét a szervezetben. Milyen forrásokból pótolható a vas, és mivel lehet elősegíteni a felszívódást? Ezután megtudhatjuk, milyen negatív hatásai vannak a vashiánynak, és hogyan előzhetjük meg.
A vas és funkciója a szervezetben
A vas szervezetünk egyik alapvető eleme. Az emberi szervezetben körülbelül 3-5 g vas található.5 Nagyon fontos anyagcsere-folyamatokban vesz részt, mint például az oxigénszállítás, a sejtenergetika, a különböző enzimatikus reakciók vagy a DNS-szintézis.
1.) Az összes vas 2/3-a a hemoproteinekben, például a hemoglobinban, a mioglobinban és a hem enzimekben van megkötve.2.5
- A hemoglobin a vörösvértestekben található vérfesték. A vörösvértestek feladata az oxigén szállítása a test összes sejtjéhez, és elengedhetetlen a légzéshez.
- Kisebb mennyiségben megtalálható a myoglobin is. Ez a fehérje segíti az izmok oxigénellátását, ami segít energiával feltölteni a szervezetet, csökkentve a fáradtság és a kimerültség mértékét.
- A része megtalálható a , amelyek részt vesznek különböző biokémiai reakciókban a sejtekben (például ATP, antioxidáns gyökök elleni védelemben)
2.) 26%-a nem heme fehérjékben tárolódik = transzferrin, ferritin és hemosiderin.Ezekben a fehérjékben a vas Fe3+ formájában van megkötve, így egy vészhelyzeti vasraktár jön létre a vérben. Szükség esetén a vasat bizonyos szövetekbe juttatja. Részt vesz például a szteroid hormonok, a kollagén, a karnitin és a neurotranszmitterek bioszintézisében.
3.)) A fennmaradó 1% a kénnel komplexben kötött vas (FeS).Ezek a komplexek nagyon fontosak a szervezet biokémiai reakcióiban részt vevő enzimek aktivitása szempontjából.5
A vas jelentősége a szervezetben:
- hozzájárul az oxigénnek a szövetekbe történő eljuttatásához, ami fontos a szövetek megfelelő működéséhez és növekedéséhez, a szívműködéshez, valamint a idegrendszer és a kognitív funkciók megfelelő működéséhez
- Elősíti az immunitást és az idegen kórokozókkal szembeni ellenállást
- csökkenti a fáradtságot és kimerültséget
- Segít az energia - ATP - létrehozásában az elektronok átadásával a légzőrendszerünk láncában
- Részt vesz a sejtosztódási folyamatban
Egy nap folyamán egy nap alatt körülbelül 1 mg vasat veszítünk. A magasabb vasszükséglet elsősorban a menstruáció, illetve a terhesség vagy a szoptatás idején fontos, amikor a veszteség elérheti a 2 mg-ot is. Ezért az ajánlott vasbevitel mennyisége az adott életszakasztól függően változik.
A vas formái
A vas két formában fordul elő, és képes ezeket a formákat megváltoztatni:
- Trivalens = nem heme (jelölése Fe3+) túlnyomórészt növényi forrásokban található különböző kémiai vegyületek formájában. A vasnak ezt a formáját a szervezet nehezebben hasznosítja, és felszívódása csak kb. 5%.
- 2+) a hemoglobin (vérfesték) és a mioglobin összetevője, és tipikus forrásai az állati eredetű élelmiszerek. A véresebb részek, például a belek, főként a máj tartalmazzák a legtöbb vasat. A kétértékű vasat a szervezet sokkal jobban és könnyebben tudja hasznosítani. Ezért a felszívódás körülbelül 20-35%-os.11
Étkezési vas
Gazdag vasforrást jelentenek az állati eredetű élelmiszerek, például a vörös hús, a baromfi és a tenger gyümölcsei. A növényi alapú étrendben a vas megtalálható a gabonafélékben, hüvelyesekben, zöldségekben és gyümölcsökben. Nagyobb mennyiségű vas található a quinoában, a leveles zöldekben, a vörös lencsében és a szezámmagban is.1
A vas felszívódása
A vas felszívódását és későbbi hasznosulását nemcsak biológiai tényezők, például az egyén egészségi állapota, de a bevitt vas formája is befolyásolja. Még ha növényi táplálkozásból elegendő vasat is juttatunk a szervezetbe, kevesebb vas hasznosulhat, mint az állati eredetű táplálkozásból. Ezért a vegetáriánusoknak és vegánoknak legtöbbszörös, akár 1,8-szoros vasfogyasztás ajánlott.13
- A kétszeres heme vaskönnyebben hasznosul a szervezetben, mivel a felszívódásához nincs szükség kémiai reakcióra. Közvetlenül a vékonybélben szívódik fel.
- A nem-hem formáta gyomorban kell átalakítani a heme formává. Az átalakulást a sósav a aszkorbinsavval és a citromsavval együtt okozza.1,2,4
Az élelmiszerek erjesztési folyamatai, mint például a csíráztatás vagy a kenyér kovászolása, javíthatják a biológiai hozzáférhetőséget és a szervezetbe való felszívódást. Emellett a C-vitamin és a szerves savak egyidejű bevitele.11,14Másrészt egyes anyagok olyan vegyületeket képezhetnek a vassal, amelyekből a vas nem tud felszabadulni.13
- Ezek az anyagok megtalálhatók például a teában, a kávéban, a diófélékben, a zöldségekben, gyümölcsökben és a magas rosttartalmú élelmiszerekben. Egy csésze kávé vagy tea a teljes vasfelszívódást akár 75%-kal is csökkentheti.
- A foszfor és kalcium nagyobb adagjai csökkenthetik a reszorpciót. A tejtermékekben lévő kalcium például 50%-kal csökkenti a felszívódást.13
- A szervezetben feleslegben lévő egyes fémek kationjai, különösen a cink, mangán, kobalt, szintén blokkolóként hatnak.4,7,8
- Egyes gyógyszerek csökkentik a gyomorsav mennyiségét, és ezáltal a vas felszívódását.
Vashiány és annak okai
A vashiány a világszerte legelterjedtebb probléma a táplálkozásban.Az okozhatja a táplálék rossz összetétele vagy a kizárólag növényi alapú étrend. Növekedett szükséglet vérzéssel járó nagy veszteségek vagy terhesség alatti állapotokban jelentkezik. A vas felszívódása csökkent lehet bizonyos fertőző betegségek vagy krónikus gyulladások miatt is. A vashiány kockázati tényezői közé tartozhat a nem megfelelő hús- vagy más vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása.9 A negatív egészségügyi hatások a legtöbb esetben a jó minőségű és kiegyensúlyozott, főként állati eredetű étrendnek köszönhetően elkerülhetők. A szervezetben történő felszívódást elősegíthetjük C-vitamin egyidejű fogyasztásával. Emellett célszerű olyan kiegészítőket bevinni, amelyek a biológiailag aktív vasforma miatt jól felszívódó és jól hasznosíthatóak.14A hiány tünetei lehetnek fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, koncentrációzavar, csökkent immunműködés, a nyelv és a szájszöglet gyulladása, valamint a hőszabályozás zavara.10
A vashiány főbb okai:
- Vérvesztés (műtét, súlyos sérülés során vagy rendszeres véradás esetén)
- Erős vagy elhúzódó menstruáció
- A szervezet fokozott igénybevétele (sportolóknál, terhesség és szoptatás alatt)
- Vegetáriánus/vegán étrend vagy kiegyensúlyozatlan étrend elegendő állati eredetű élelmiszer bevitele nélkül
- Etkezési zavarok és gyomor-bélrendszeri betegségek (Crohn-kór, atrófiás gasztritisz)
- Egy gyomor-bélrendszeri műtét (pl. gyomor- vagy bélrezekció)
- Rák
A nagyobb mértékű hiány a vörösvértestek számának csökkenéséhez és a vörösvértestek alacsonyabb hemoglobintartalmához vezet. Az elégtelen vasbevitel a sideroplasztikus anémia gyakori oka. A Világszervezet szerint a 15-49 éves reproduktív korú nők 21,1%-a szenved vashiányban. A vérszegénység a terhességben is nagyon gyakori, a terhes nők még a terhesek még 75%-ánál is előfordul.2,3 A vérszegénység tipikus megnyilvánulása az apátia, a feltűnő sápadtság, a növekedés elmaradása és a vérkép változása.7 A terhesség alatt a magzat oxigén- és tápanyagellátása rossz lehet. Megnövekedett a szívelégtelenség kockázata, és koraszülés vagy alacsony születési súly fordulhat elő.
A vashiány leggyakoribb tünetei
- fáradtság, gyengeség, sápadtság
- Légszomj
- Kopffájás, szédülés
- Károsodott haj és törékeny körmök
- Ropogós sarkok
- Kihűlt kezek és lábak
- Károsodott immunitás
Mit lehet ebből levonni?
- Egy sor anyagcsere-reakcióban vesz részt a légzőrendszertől kezdve az izmok megfelelő működéséig. Összességében befolyásolja a fizikai erőnlétet és a teljesítményt, ezért nemcsak a vegánoknak, a nőknek, az időseknek, hanem a sportolóknak is gondoskodniuk kell a megfelelő bevitelről.
- Bár nagy mennyiségű vasat vihetünk be a táplálékkal, ez nem biztos, hogy elegendő. A Vasfelszívódást számos tényező befolyásolhatja (vas formája, különböző betegségek, fizikai aktivitás...)
Ezért mutatjuk be új termékünketVAS-komplex
Ez egy egyedi, a maximális hatás biztosítása érdekében kiválasztott készítmény.A komplexben a legjobb felhasználható formák vannak képviselve:
- Liposzómális C-vitamin- javítja a vas felszívódását
- Metilfolsav = a folsav biológiailag aktív és természetesen előforduló formája, amely szintén nagyon fontos a fent említett anyagcsere-folyamatok szempontjából
- Metil B12 = a vassal és a metilfolsavval együtt hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez, valamint erősíti az immunrendszert.
- Dong quai vagy kínai angyalgyökér = serkenti a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat, erősíti az immunitást, és gyakran keresik a nők általános egészségének támogatására
- Magnézium bisglicinát= a magnézium legjobban hasznosuló formája
Ez a hatásos keverék pozitívan befolyásolja a szervezet anyagcsere folyamatait.
- csökkenti a fáradtság és kimerültség mértékét
- Támogatja az idegrendszer működését
- Támogatja az izmok regenerálódását és működését
- Társul a vörösvértestek termeléséhez és az oxigénszállításhoz a szervezetben
- Társul a megfelelő energia-anyagcseréhez
- Pozitívan befolyásolja az immunrendszert
Lucie Voráčková
- SALIM-UR-REHMAN, HUMA N, OMER MT, SHAH WH. A nem heme-vaszal dúsított étrendek hatékonysága: Egy áttekintés. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2010.
- LOPEZ A, CACOUB P, MACDOUGALL I C, PEYRIN-BIROULET L.Vashiányos vérszegénység. The Lancet 2016.
- RONDINI, K. A.,et al. National Mandatory Grain Fortification Legislation Decreases Anemia Prevalence Among Non-Pregnant Women of Reproductive Age: Findings from Multiple Demographic and Health Surveys. The Journal of Nutrition, 2022.
- BECHAUX J, DE LA POMELIE D, THERON L, SANTE-LHOUTELLIER V, GATELLIER P.A vas-katalizált kémia a gyomor-bélrendszerben: Mechanizmusok, kinetika és következmények. A review. Food Chemistry 2018.
- SEDLÁČKOVÁ, T.; RACEK, J.A vasanyagcsere és szabályozása. Klinikai biokémia és anyagcsere, 2009.
- SOCIAL, FOR NUTRITION. Tápanyagbevitelre vonatkozó referenciaértékek. Edition. Prága: Výživaservis sro, 2011.
- MAHAN, L. K..,et al. Krause's food, nutrition, & diet therapy. Philadelphia: Saunders, 2004.
- ŽOUREK, M., et al. A vasanyagcsere áttekintése a klinikai gyakorlat szempontjából. Diabetológia, anyagcsere, endokrinológia és táplálkozás, 2007.
- HRONEK, M., et al. Vasbevitel-hiányos táplálkozási források, ajánlott napi bevitel, vaspótlás. Practical Pharmacy, 2021.
- Táplálkozás . Vas.[Online]Táplálkozástudományi Társaság. 2006.
- MELINA, V.; CRAIG, W.; LEVIN, S. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia álláspontja: vegetáriánus étrend. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016.
- HALLBERG L, et al. Az étrendi vasfelszívódás előrejelzése: algoritmus számítása. American Journal of Clinical Nutrition. 2007.
- KVASNICKOVÁ, A.Dietary Factors Affecting Iron Absorption. Food Sci¬ ence and Nutrition, 2000.
- BRANČÍKOVÁ, D, et al. Hogyan befolyásolható a vérszegénység a táplálkozással. Belgyógyászat a gyakorlatban, 2012.
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?