Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

ATP

Osztályozás:
Egyéb nevek:
adenozin-trifoszfát

ATP - adenozin-5'-trifoszfát a sejt energiaforrása. Ez az a molekula, amely energiát termel és a sejt működését biztosítja. Az ATP a legnagyobb mennyiségben előforduló energiaátadó molekula a szervezetben. A táplálékmolekuláinkban lévő energiát felhasználja, majd felszabadítja, hogy a sejt munkáját ellássa energiával. Az általunk elfogyasztott táplálékot a makrotápanyagok kis alegységeire emésztjük. A táplálékunkban lévő összes szénhidrát egyszerű cukorrá (glükózzá) alakul. Ezt kell először ATP-vé alakítani (az energia azon formájává, amely a sejtben dolgozik)

A glükóz kémiai reakciók bonyolult láncolatán keresztül alakul át ATP-vé. Ezt az átalakítási folyamatot nevezzük sejtlégzésnek.

Az ATP előállításának útja nélkül a szervezet tele lenne energiával, amit nem tudna felhasználni. Az ATP az univerzális energiahordozó. Minden egyes sejtnek a feladatai ellátásához szükséges energiát tárolja. És mint egy újratölthető akkumulátor, ha egyszer ATP-t termeltünk, újra és újra felhasználható.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?