Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Zsírok

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Lipidek
A zsírok az egyik legfontosabb tápanyag, amelyek nélkülözhetetlenek az életünkhöz.A zsírok trigliceridekből állnak. Molekuláik szén- és hidrogénatomokból állnak, amelyek összetétele határozza meg, hogy jó vagy rossz zsírról van-e szó. A táplálkozásban az egyik legfontosabb makrotápanyagot jelentik. Egészséges táplálkozás esetén az ember zsírjának nagy részét telítetlen zsírsavakból kell nyernie, és a napi zsírbevitelnek 30-35% között kell lennie.

A zsírok eredetük szerint a következőkre oszthatók:
állati:zsír, tojás, hús, hal, tejtermékek

növényi: olajok, diófélék, avokádó, kókusz, mák

A zsírsavak jelenléte alapján a zsírokat:
telítetlen zsírok: kókuszolaj, tejtermékek, vaj
telítetlen zsírok: egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok: növényi olajok, diófélék, magvak, halak

A telített zsírsavak a zsíros húsokban, a tejben, a tejszínben, a zsiradékban, a vajban és a sajtban találhatók. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása megemeli a koleszterinszintet és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A telített zsírsavak napi bevitele a teljes napi zsírbevitelnek csak 1/3-a lehet.

A legfontosabb telítetlen zsírsavak közé tartozik az omega-3 (repceolaj, halak) és az omega-6 (napraforgóolaj).
A növényi olajok esetében fontos, hogy hidegen sajtoltakat válasszunk, hogy megőrizzük a növényi olajok tápértékét. A telítetlen zsírsavaknak kell képezniük a zsírok alapját az étrendben mert pozitívan hatnak a szív- és érrendszerre, és bizonyítottan hatással vannak a megfelelő agyműködésre.


A zsíroknak köszönhetően tudjuk felszívni és felhasználni a zsírokban oldódó vitaminokat, azaz az A-, D-, E-, K-vitaminokat. Emellett energiaforrásként is szolgálnak. A zsírsavak forrása. A zsírok alkotják a szervek, például a vesék védő részét, és hőszigetelőként szolgálnak a szervezet számára. A zsírok fontos részét képezik a sejtek szerkezetének. Védik a szívet, csökkentik a rossz koleszterinszintet a vérben.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?