Zselatin kapszulák
A zselatinkapszulák egy külső héjból és egy belső anyagból állnak, amely a hatóanyag-részecskéket tartalmazza, és amely folyadékból, pasztából vagy szuszpenzióból állhat. A zselatinkapszula héja zselatinból készül, amely többnyire sertés- és marhahúsból származik, és a hosszú távú rugalmasság biztosítása érdekében vízből és lágyítószerből is áll. Hermetikusan és légmentesen záródnak.
A zselatinkapszula előnyei: könnyen emészthető, gyorsan feloldódik a gyomorban, növeli a nehezen oldódó tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét, növeli a tápanyagok (Q10 koenzim, karotinoidok és gyógynövénykivonatok) hatékonyságát, elrejti egyes gyógyszerek kellemetlen szagát. További előnye a zselatin egészségügyi biztonsága. A zselatinkapszulák könnyen lenyelhetők.