Yacon
Ez egy évelő növény, amely gumós gyökerét és leveleit használja. A yacon gyökerét szirup, por formájában használják,amelyet cukorhelyettesítőként használnak, mivel fruktooligoszacharidokat tartalmaz, ami a fruktóz egy emészthetetlen formája. Nyersen is fogyasztják. A yacon Amerikában őshonos, de igénytelensége miatt nálunk is termeszthető. A levelek számos szerves vegyületet tartalmaznak, és tea és szirup készítésére használják. Káliumot, kalciumot, foszfort, rostot, prebiotikumokat, fruktózt, glükózt és szacharózt tartalmaz. A yacon képes szabályozni a vércukorszintet és az LDL-koleszterint: csökkenti a triglicerideket és az alacsony sűrűségű lipoproteineket, segít a fogyásban, csökkenti a vérnyomást: a magas káliumszintnek köszönhetően, amely ellazítja az ereket, pozitív hatással van a májra, erősíti az emésztőrendszert: csökkenti a székrekedést és a puffadást, erősíti az immunrendszert és javítja az ásványi anyagok felszívódását.