Xilit
A xilit egy szerves vegyület, amelyet fa- vagy nyírfacukornak is neveznek. Cukorka, rágógumi, fagylalt, csokoládé, lekvárok és asztali édesítőszerek összetevőjeként használják. Az alacsony kalóriatartalma miatt cukor helyett használják, és nem emeli a vércukorszintet. A xilit megtalálható gyümölcsökben, különösen a málnában, a szilvában és az eperben, zöldségekben, kukoricában, zabban, gombában és nyírfában. Mivel finomított édesítőszer, nem tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat vagy fehérjét. A xilit segíti a fogyást, fenntartja a vércukorszintet (cukorbetegeknél, elhízottaknál), segít megelőzni a fogszuvasodást és megelőzi az ínygyulladást, növeli a kalcium felszívódását az emésztőrendszerben, és harcol a Candida albicans élesztőgomba ellen.
A xilit számos előnye közül az egyik, hogy nem károsítja a fogainkat és nem képez fogszuvasodást. Éppen ellenkezőleg! Sőt, megelőzőleg hat a fogszuvasodásra. Íze és állaga hasonló a fehér cukoréhoz.