Xilanáz
A xilanáz egy olyan enzim, amely pozitív hatással van az emésztésre és az általános emberi egészségre. A xilanázt gombák és baktériumok termelik. Az ember nem képes xilanázt előállítani, de néhány bélbaktérium igen. A xilanáz a xilánt, amely a hemicellulóz egyik típusa, és a természetben leggyakrabban előforduló poliszacharid, egyszerű cukorrá, xilózzá bontja. A xilanáz megelőzi az emésztési problémákat, megakadályozza a túlzott gázképződést, javítja az emészthetőséget és a tápanyagok felszívódását, valamint elpusztítja a különböző mikroorganizmusok biofilmjeit, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az enzim hiánya a következőket okozza: túlzott gázképződés, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, pattanások, alacsony energia, allergia, ízületi gyulladás és magas koleszterinszint.