Xantán gumi
A xantángumi egy élelmiszer-adalékanyag. Ipari termékekben és kozmetikumokban (krémek, fogkrémek) használják. Az iparban légzési problémákat okozhat, de élelmiszer-adalékanyagként biztonságosnak tekinthető. Gluténmentes termékekben használják. A Xanthomonas campestris baktériumok által a cukor erjesztésével keletkezik, amely során egy húsleves-szerű anyag keletkezik, amely hozzáadott alkohol segítségével megszilárdul. Ezután megszárítják és porrá őrlik. A port a folyadékhoz adva viszkózus és stabil oldatot hoz létre. Megtalálható salátákhoz való öntetekben, gyümölcslevekben, fagylaltokban, szószokban, szirupokban, gluténmentes termékekben és levesekben.
A xantángumi az élelmiszerek sűrítőjeként és stabilizátoraként működik, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, elősegíti a fogyást, és javítja a székletet, amely tömörebb és puhább lesz. Mellékhatásai közé tartoznak a gyomorpanaszok és a hasmenés.
A búza-, szója-, tejtermék-, kukoricaallergiában szenvedők számára ellenjavallt. Szintén ellenjavallt cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt.