Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Xantán gumi

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Xantán gumi

A xantángumi egy élelmiszer-adalékanyag. Ipari termékekben és kozmetikumokban (krémek, fogkrémek) használják. Az iparban légzési problémákat okozhat, de élelmiszer-adalékanyagként biztonságosnak tekinthető. Gluténmentes termékekben használják. A Xanthomonas campestris baktériumok által a cukor erjesztésével keletkezik, amely során egy húsleves-szerű anyag keletkezik, amely hozzáadott alkohol segítségével megszilárdul. Ezután megszárítják és porrá őrlik. A port a folyadékhoz adva viszkózus és stabil oldatot hoz létre. Megtalálható salátákhoz való öntetekben, gyümölcslevekben, fagylaltokban, szószokban, szirupokban, gluténmentes termékekben és levesekben.


A xantángumi az élelmiszerek sűrítőjeként és stabilizátoraként működik, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, elősegíti a fogyást, és javítja a székletet, amely tömörebb és puhább lesz. Mellékhatásai közé tartoznak a gyomorpanaszok és a hasmenés.


A búza-, szója-, tejtermék-, kukoricaallergiában szenvedők számára ellenjavallt. Szintén ellenjavallt cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Reuma: Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket és fenntartani az egészséget
Reuma: Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket és fenntartani az egészséget
A nátha gyakori betegség, amely évente legalább egyszer szinte mindenkit érint. Bár nem súlyos betegség, nagyon kellemetlen lehet, és gyakran befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A nátha a hideg hónapokban a leggyakoribb, és vírusok, allergia vagy más tényezők okozhatják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az okait, tüneteit, valamint a kezelési és megelőzési lehetőségeket.
Olajbogyó: a Földközi-tenger gyümölcse, tele egészséggel
Olajbogyó: a Földközi-tenger gyümölcse, tele egészséggel
Az olajbogyó nemcsak népszerű snack, hanem a szív egészségét elősegítő, az immunitást erősítő és a bőr minőségét javító jótékony anyagok gazdag forrása is. Az olajbogyót termő olajfa az egyik legősibb fa, amelyet évezredek óta termesztenek. Ez a cikk végigvezeti Önt az olajbogyó történetén, fajtáin, táplálkozási előnyein és azon, hogyan élvezheti az olajbogyót az étrendjében.
Zöld tea: jótékony rituálé a test és a szellem számára
Zöld tea: jótékony rituálé a test és a szellem számára
A zöld tea népszerű ital, amelyet nemcsak kellemes íze, hanem számos pozitív egészségügyi hatása is jellemez. Története egészen az ősi Kínáig nyúlik vissza, ahol nemcsak gyógyító szerként, hanem spirituális italként is tisztelték. Nézzük meg, mit kínál ez a tea, és miért válik egyre népszerűbbé napjainkban.
Hisztamin intolerancia: okok, tünetek és megoldási lehetőségek
Hisztamin intolerancia: okok, tünetek és megoldási lehetőségek
A hisztamin-intolerancia (HIT) olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes hatékonyan lebontani a hisztamint, a szervezetben és egyes élelmiszerekben természetesen előforduló anyagot. Ennek eredménye a hisztamin túltermelés, ami az allergiás reakciókhoz hasonló kellemetlen tünetek sorát okozhatja.