Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

K2-vitamin

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Menatetrenon

A K2-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely menakinonokból áll, ami a K-vitamin hasonló, telített láncú vegyületeinek gyűjtőneve. Ezekre a menakinonokra az MK elnevezést használják, az izoprén egységek számát jelző számmal (MK1-től MK15-ig). A szám azt jelzi, hogy milyen hosszú a vitamin. A köznapi rendszerben leggyakrabban előforduló formák az MK-4, az MK-7 és az MK-9.

A leggyakrabban használt típusok az MK-4 és az MK-7 típusok. Az MK-4 forma (menatetrenon) a legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben fordul elő, ahol az emberi szervezetben jelen lévő baktériumok állítják elő. Az állatok szerveiben található meg, és bioszintetizálódik a K1-vitaminból. Az MK-4 forma biológiai hozzáférhetősége alacsonyabb, mint az MK-7 formáé.
Az MK-7 (menakinon) a szójabab fermentációja során keletkezik a Bacillus subtillis baktérium segítségével. Előnye, hogy akár 24 órán keresztül is jelen lehet a szervezetben, és jobb biológiai hozzáférhetősége és hosszabb felezési ideje miatt nagyobb aktivitással rendelkezik az emberben, mint az MK-4.
Az MK-7 forma megtalálható az erjesztett és élesztő alapú élelmiszerekben. Az MK4 forma megtalálható a sajtban, tojássárgájában, húsban, vajban. Táplálkozási értéke alacsonyabb, mint a K1-vitaminé (filokinon). Az MK-9 forma megtalálható a sajtban, erjesztett káposztában, és a bélben lévő baktériumok is termelik.




Az MK7 forma a D3&K2-vitaminunkban van képviselve.
Ez
a K2-vitamin MK7-es szabadalmaztatott formája sokkal stabilabb, mint a K2-vitamin más formái. Ez az stabilitás a D3-vitaminra is átragad. Jellemzője a nagyfokú szervezetben való felhasználhatóság, és nagymértékben növeli magának a D3-vitaminnak a biológiai hozzáférhetőségét. A K2-vitamin hagyományos formáihoz képest, amelyek felezési ideje a szervezetben 1,5 óra, a K2-vitamin ezen formája 78 órán át marad a szervezetben. Ez 48-szor hosszabb felezési időt jelent a szervezetben.




A K2-vitamin
gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, pozitívan befolyásolja a kalcium-anyagcserét, elősegíti a csontok egészségét és fejlődését, csökkenti a csonttörések kockázatát, és megelőzi a csontvesztést (csontritkulás), fontos a szövetképződésben, segíti a véralvadást, elősegíti az erek egészségét, lassítja az artériás korróziót, azaz a zsíros anyagok lerakódását az érfalban (érelmeszesedés), és megakadályozza a kalcium felhalmozódását az erekben (az erek meszesedése), megtisztítja az ereket a kalciumlerakódásoktól, és védi a májat a kalciumlerakódásoktól. A K2-vitamin a legjobban a D-vitaminnal együtt hat, amely szintén segít a kalcium hasznosulásának javításában és a vér megfelelő szintjének fenntartásában.
A hiány a következő betegségekben szenvedőknél jelentkezik:cisztás fibrózis, cöliákia (gluténérzékenység), májműködési zavarok és krónikus bélrezisztencia.

K2-vitamin hiánya: orrvérzés, vér a vizeletben, törések, fogínyvérzés, vérszegénység, rossz véralvadás, kalciumlerakódások a szív falában, magzati rendellenességek és rendellenességek terhes nőknél, vérömlenyek és gyomor-bélrendszeri vérzések.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Saccharomyces boulardii: Boulard Boulardia Boulardia: Az utazási probiotikum az útközbeni egészségért
Saccharomyces boulardii: Boulard Boulardia Boulardia: Az utazási probiotikum az útközbeni egészségért
A Saccharomyces boulardii egy egyedülálló probiotikus élesztőfaj, amely a bélrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatásai miatt került a figyelem középpontjába, különösen utazás közben. Míg a legtöbb probiotikum baktériumokon alapul, a Saccharomyces boulardii egy élesztő probiotikus törzs, amely sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a hagyományos bakteriális probiotikumoktól. Ez teszi ideális választássá utazási probiotikumként az utazással gyakran együtt járó emésztési problémák megelőzésére és kezelésére.
Az agy neuroplaszticitása: Az alkalmazkodás és a növekedés képessége
Az agy neuroplaszticitása: Az alkalmazkodás és a növekedés képessége
A neuroplaszticitás, más néven az agy plaszticitása az emberi agy egyik legelképesztőbb tulajdonsága. Ez az agy azon képessége, hogy a tapasztalatok, a tanulás, a sérülés vagy a környezeti változások hatására megváltoztatja szerkezetét és működését. Ez a folyamat lehetővé teszi számunkra az alkalmazkodást, az új készségek elsajátítását és az agykárosodásból való felépülést.
L-citrullin: a jobb teljesítmény és a gyorsabb regenerálódás kulcsa
L-citrullin: a jobb teljesítmény és a gyorsabb regenerálódás kulcsa
Az L-citrullin egy olyan aminosav, amely a közelmúltban vált népszerűvé, különösen a sportolók és a fizikai teljesítmény és az általános vitalitás javítására összpontosító emberek körében. Bár nem közvetlenül esszenciális, vagyis a szervezet képes azt saját maga előállítani, az L-citrullin tartalmú étrend-kiegészítők érdekes előnyökkel járhatnak.
Növényi olajok: Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?
Növényi olajok: Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?
A növényi olajok számos egészségügyi előnnyel járnak, és mindegyiknek megvan a maga sajátos felhasználási módja. Az egészségügyi előnyök mellett érdekes tudni, hogy az egyes olajokat hogyan és miből nyerik, és mire alkalmasak a legjobban a konyhában. Nézzük meg a legnépszerűbbeket és főbb tulajdonságaikat.