Tüdőgyulladás
Osztályozás:
Egyéb nevek:
tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás akut vagy krónikus gyulladás. A tüdőben vagy mindkét tüdőben található szövetek duzzanata (gyulladása). Általában bakteriális fertőzés vagy vírus okozza. amelyet például Streptococcus pneumoniae, Haemophillus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae okoz. Aztán ott vannak a különböző vírusok (pl. influenzavírus). A tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. A legsúlyosabb a csecsemőknél és kisgyermekeknél, a 65 év felettieknél, valamint az egészségügyi problémákkal vagy legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél.
- Légzéskor vagy köhögéskor fellépő mellkasi fájdalom.
- Tájékozódási zavar vagy a szellemi tudatállapot megváltozása (65 éves és idősebb felnőtteknél).
- Köhögés, amely váladékot termelhet.
- Fáradtság.
- Láz, izzadás és hidegrázás.
- A normálisnál alacsonyabb testhőmérséklet (65 évnél idősebb felnőtteknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél).
- Émelygés, hányás vagy hasmenés.
- Nehézkedés.
- Feszültség.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?