Telített zsírsavak
A telített zsírsavak állati és növényi olajokból származnak. A táplálékkal bevitt telített zsírsavak gazdag forrásai közé tartozik a vajzsír, a húszsír és a trópusi olajok (pálmaolaj, kókuszolaj és pálmamagolaj). A zsírsavak csökkent telítettsége a kettős kötésekhez kapcsolódik. Ezek csak az egyszeresen telítetlen (egy kettős kötés a láncban) és a többszörösen telítetlen (két vagy több kettős kötés) zsírsavakban találhatók. A zsírsavakat a lánc hossza vagy a szénatomok száma szerint is fel lehet osztani. Minden zsírsav a szén, a hidrogén és az oxigén elemeiből áll. Kémiai értelemben a zsírsavak kifejezetten alifás szénhidrogénlánccal rendelkező karbonsavak.
A telített zsírsavak (telített zsírsavak) nem tartalmaznak kettős kötést a láncban. Hosszú egyenes láncokat alkotnak.Főként az állati zsírokban nagy mennyiségben találhatóak telített zsírsavak, mint energiatartalék. A telített zsírsavak azért fontosak a táplálkozásban, mert képesek megemelni a vérzsírszintet.