Szulforafán
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Szulforafán
A szulforafánt a fitokémiai anyagok közé sorolják, amelyek bizonyos betegségekkel szemben védő hatásúak. Azok az aktív anyagok, amelyek megakadályozhatják bizonyos típusú betegségek, például egyes rákos megbetegedések kialakulását. A szulforafán antioxidáns, amely segít például a magas vérnyomás, a koleszterinszint, sőt a vércukorszint csökkentésében is. Ezért ennek az anyagnak meg kell jelennie a cukorbetegek étrendjében. További egészségügyi előnyei közé tartozik a bőr védelme az UV-sugaraktól vagy a székrekedés megelőzése. A szulforafán megtalálható a keresztesvirágú zöldségekben (brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó vagy rukkola).
A legnagyobb mennyiségű szulforafán azonban a brokkolicsírában található. A fiatal brokkolicsíra 10-100-szor több glükorafánint tartalmaz, mint bármely más növény! A szulforafán valójában glükorafanin formájában található meg ezekben az élelmiszerekben, és csak rágás, aprítás vagy turmixolás során alakul át SFN-né egy (szintén ezekben az élelmiszerekben található) myrosinase nevű enzim hatására. .
A legnagyobb mennyiségű szulforafán azonban a brokkolicsírában található. A fiatal brokkolicsíra 10-100-szor több glükorafánint tartalmaz, mint bármely más növény! A szulforafán valójában glükorafanin formájában található meg ezekben az élelmiszerekben, és csak rágás, aprítás vagy turmixolás során alakul át SFN-né egy (szintén ezekben az élelmiszerekben található) myrosinase nevű enzim hatására. .
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?