Szójabab
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Glycine max, szója
A szójabab ( Glycine max ) egy Kelet-Ázsiában őshonos hüvelyesfajta. A szójabab az ázsiai étrend fontos részét képezi, és évezredek óta fogyasztják. Ma főként Ázsiában, valamint Dél- és Észak-Amerikában termesztik Ázsiában a szójababot gyakran egészben fogyasztják, a nyugati országokban azonban sokkal elterjedtebbek az erősen feldolgozott szójatermékek. Sokféle színűek lehetnek, a szokásos színtől kezdve, ami a zöld, a feketén, barnán át a sárgáig.
Nagyszerű a magas fehérje-, rost-, vas-, kalcium-, kálium-, magnézium- és vitamintartalma miatt. Ezeken kívül nagyon magas a koleszterinszintet csökkentő lecitin, illetve telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsavak tartalma, ami jót tesz a szívnek. A szója GMO élelmiszer. Majdnem az összes szójabab - a termelés 90%-a - genetikailag úgy van megtervezve, hogy gyomirtószer-toleráns (HT) legyen. A vegyipari vállalatok egy olyan baktériumtípust használnak a HT-növények előállításához, amely természetes módon ellenáll a gyomirtószereknek. A rezisztens baktériumból DNS-t vonnak ki, és azt a szójabab növény DNS-ébe helyezik, hogy olyan GMO növényt hozzanak létre, amely ellenáll a gyomirtó szerek, például a glifozát, a dikamba és a 2,4-D közvetlen alkalmazásának. A GMO élelmiszerek jelentős problémát jelentenek a bolygó teljes ökoszisztémája számára, és károsak az egészségre.