Szilva szilva
Ez egy ősi, csak termesztésben ismert háziasított faj, amelyet ma már világszerte termesztik a gyümölcseiért az űrvidékeken. A faj, amelyet először a szírek, majd a rómaiak jegyeztek fel termesztésben, és a keresztes háborúk során terjedt el Nyugat-Európában, valószínűleg több eurázsiai őstől származik: a cseresznyeszilva (P. salicifera); tüskeszilva (P. spinosa); és a damaszkuszi szilva (P. insititia) egyikétől vagy kombinációjától. Gyümölcse miatt termesztett, kisméretű vagy közepes méretű, lombhullató fa. A szilva az egyik legnépszerűbb csonthéjas gyümölcs.
A szilvában felfedezett egyes anyagok az ismert antioxidánsok közé tartoznak. Ezek semlegesítenek bizonyos szabad gyököket, és megakadályozzák sejtjeink és membránjaik károsodását. A szilva remek nassolnivaló, ha fáradtnak érezzük magunkat vagy szédüléstől szenvedünk. Ez a szervezet vashiányának következménye lehet. Az aszalt szilva nemcsak vasat tartalmaz, hanem C-vitamin forrás is, ami segít a vas jobb felszívódásában. A szilva emellett gazdag forrása a rostoknak, amelyek fontosak a megfelelő emésztéshez, ezért a szilva jó a székrekedés ellen. Ezenkívül a szilva hozzájárul a egészséges baktériumok növekedéséhez a beleinkben. Kutatások kimutatták, hogy a szilva tartalmaz egy bór nevű ásványi anyagot, amely hozzájárul az egészséges csontokhoz és izmokhoz. Ez segíthet megelőzni a csontritkulást.