Szibériai cédrus
A szibériai cédrus egy tűlevelű fa, amely, mint a neve is mutatja, Szibériából származik, és a helyi lakosok számára a cédrus termése igen fontos táplálék. És a szibériai cédrus tobozaiban található magvakról van szó, de ezeket itthon inkább fenyőmagként ismerik. Ezenkívül a magokat olajjá dolgozzák fel, amelynek számos pozitív egészségügyi hatása van, különösen, hogy képes eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből és csökkenteni a koleszterinszintet a vérben. Hozzáadható salátákhoz vagy bármilyen más hideg ételhez. A fenyőmagolaj a bőrápolásban is felhasználásra talál, mivel segít számos bőrbetegség csökkentésében, és kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. A hajhullással küzdő egyének szintén hasznosnak találják, mivel az e diófélékből nyert olaj segít ez ellen.
Maga a fenyőmag nagy mennyiségű fehérjét, B- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például szelént, kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Emellett a szibériai cédrustűk illóolajokat termelnek, és elsősorban az aromaterápiában találnak felhasználásra.
A diófélék mellett a diót számos betegség kezelésére használják. Segítenek a megfázás, az ízületi fájdalmak, a reuma és a vérbajok esetén. Hatékonyak a visszerek ellen, elősegítik a megfelelő emésztést, és jót tesznek az ekcéma és más bőrproblémák kezelésére is. A héjakból port készítenek, amelyet test- és hajápoló kozmetikumokhoz adnak.