Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Szénhidrátok

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Szénhidrátok, szénhidrogének
A szénhidrátok egyike a 3 alapvető makrotápanyagnak (fehérje, zsír), amelyekre a szervezetnek naponta szüksége van a működéshez. A szénhidrátoknak 3 alapvető típusa van: keményítők, rostok és cukrok. A keményítőket komplex szénhidrátoknak nevezzük, és megtalálhatók a hüvelyesekben, burgonyában, kukoricában. A cukrokat egyszerű szénhidrátoknak nevezik, és gyümölcsökben, zöldségekben, mézben találhatók. A szénhidrátoknak a teljes napi energiabevitel körülbelül 55-60%-át kell kitenniük. A poliszacharidokat előnyben kell részesíteni az étrendben, az egyszerű cukrokat, például az élelmiszerekhez hozzáadott cukrokat korlátozni kell

Monoszacharidok:a cukor lehető legkisebb egysége - glükóz, fruktóz, galaktóz
Diszacharidok:2 egymáshoz kötött monoszacharid molekula - laktóz, maltóz, szacharóz
Poliszacharidok:2 vagy több monoszacharidból álló láncok, amelyek lehetnek elágazóak vagy elágazás nélküliek - keményítő, rost, glikogén
Egyetlen szénhidrátok: egy vagy két molekulából álló cukrok
komplex szénhidrátok: hosszú cukormolekulaláncok, rostot, több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak

A poliszacharidok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, megtalálhatóak a tésztákban, burgonyában, korpában, rizsben és gabonafélékben. A szénhidrátok elsősorban energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára. A sejtek a sejtlégzésnek nevezett folyamat során a szénhidrátokat ATP üzemanyagmolekulává alakítják át. A szénhidrátok, pontosabban a poliszacharidok közé tartoznak a rostok is, amelyek emészthető és emészthetetlen anyagokra oszthatók. A rost a szénhidrátok egy olyan típusa, amely elősegíti a jó emésztési egészséget azáltal, hogy csökkenti a székrekedést és az emésztőrendszeri betegségek kockázatát.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?