Szegfűszeg
A szegfűszeg a trópusi szegfűszegfa termése. Magas, örökzöld fa, amely főként Afrika, Új-Zéland és Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi ültetvényein nő. A szegfűszegnek számos gyógyászati tulajdonsága van. Leginkább jelentős fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatása van. Ezért használják fogfájás esetén, ha a szegfűszeget elrágják. Torokfájás esetén gargalizálószerként is használják, és segíti a köptetést. A szegfűszeg egy eugenol nevű anyagot tartalmaz, amely nagyon hatékony a paraziták ellen. Ezen kívül a szegfűszeg antibakteriális, antioxidáns és érzéstelenítő tulajdonságokkal rendelkezik.
A külső használatra a szegfűszeg tinktúráját rovarcsípés után, pattanásokon vagy horzsolásokon dörzsöljük be a területeket. A szegfűszeget nem szabad túlzott mennyiségben, hosszú ideig használni, és kerülni kell a terhes és szoptató nőknek. A szegfűszeget gyakran használják tinktúrában, főzetben, valamint természetes fogkrémek és testápolási termékek összetevőjeként, különösen a pattanásokra hajlamos bőr esetében. Antioxidáns tulajdonságai miatt jótékonyan hat a fogágybetegségekre és ránctalanító hatású.