Szál
Ez egy hosszú szénhidrátláncú szénhidrát, amely az élelmiszerekben található. A rostokat a vízben való oldhatóságuk szerint oldható és oldhatatlan, vízben nem oldódó anyagokra osztják. Az emberi szervezet sejtjei nem rendelkeznek olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének megemészteni a rostokat, de ebben a szükséges enzimekkel rendelkező bélbaktériumok segítenek. Ideális, ha fokozatosan növeljük a rostok mennyiségét az étrendben.
Szálakat tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek, a psyllium, a keményítő és a korpa.
A rostok prebiotikumként működnek, támogatják az egészséges bélbaktériumok működését, elősegítik az emésztést és a kiürülést, ahol lerövidíthetik a táplálék bélrendszerben való áthaladásának idejét, növelhetik a széklet mennyiségét. Megelőzően hat az anyagcsere-betegségekkel szemben és elősegíti a szervezet immunitását, segíti a fogyást, csökkenti az étvágyat és hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez. csökkenti az epesavak visszaszívódását a véráramba, így megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus) kialakulását.
A rosthiány lelassítja az emésztés vastagbélben való áthaladását, és felhalmozódnak a veszélyes salakanyagok.