Shiitake
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Ehető gomba
A shiitake egy Kelet-Ázsiában őshonos gomba. Sötétbarna színűek és kemény fán nőnek. A shiitake teljes értékű táplálékot képezhet, amely tápanyagai miatt alkalmas például vegetáriánusok számára, de étrend-kiegészítőként is fogyasztható. Kalóriatartalma alacsony, de magas rostban, B-vitaminban és néhány ásványi anyagban, például rézben, cinkben, mangánban vagy sókban. A bioaktív vegyületek teljes mennyisége attól függ, hogy a gombát hol termesztik, tárolják és készítik el fogyasztásra. A shiitake-et történelmileg a kínai gyógyászatban használják, de Japánban, Koreában és Oroszországban is széles körben elterjedt. A kínai orvoslásban a hosszú életet adó gombának és a vérkeringés elősegítésére is tartják, valamint gyulladásmegelőzésre is szolgálhat. A benne található három vegyületnek, mint az eritadenin, a szterolok és a béta-glükánok köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?