Shea vaj
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Butyrospermum parkii, Shea vaj, afrikai vajfa
A sheavaj Karité (élet) néven is hallható. Ez egy fehér vagy sárgás színű anyag, amelyet az afrikai vajfa nevű fa termel. A Zapata családba tartozik, és a vajat ennek a fának a diójából nyerik ki. Az afrikai vajfa főként az egyenlítői Afrikában nő, és az "élet fája" néven ismert. A sheavajra a feldolgozás is jellemző, ahol az afrikai nők kézzel dolgozzák fel a vajdiófa dióit, a dió szedésétől a darálásig. Az egyenlítői Afrika szegény régiójában ez jelentős bevételi forrást jelent a helyi lakosság számára. A sheavaj legfőbb előnyei közé tartozik, hogy minden bőrtípusra alkalmas, még az érzékeny vagy allergiára hajlamos bőrű egyének számára is. A sheavaj különösen egyedülálló összetételű, amely garantálja a hidratálást, a bőr regenerálódását, és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kisebb sérülések kezelésére is használható. Alkalmas továbbá a pattanásokra hajlamos, problémás bőr kezelésére vagy a bőr borotválkozás vagy gyantázás utáni kenésére.
A sheavaj fő anyagai a sztearin- és az olajsav, amelyek multifunkcionálissá teszik. A sheavaj magas A- és E-vitamin- és zsírsavtartalommal is rendelkezik. Bőrünk az E-vitaminnak köszönheti antioxidáns hatását és azt a képességét, hogy megvédi a bőrt az UV-sugaraktól. Az A-vitaminnak viszont olyan tulajdonságokat tulajdonítanak, amelyek rugalmasan tartják a bőrt, így kiküszöbölve a ráncok megjelenését.
A sheavaj fő anyagai a sztearin- és az olajsav, amelyek multifunkcionálissá teszik. A sheavaj magas A- és E-vitamin- és zsírsavtartalommal is rendelkezik. Bőrünk az E-vitaminnak köszönheti antioxidáns hatását és azt a képességét, hogy megvédi a bőrt az UV-sugaraktól. Az A-vitaminnak viszont olyan tulajdonságokat tulajdonítanak, amelyek rugalmasan tartják a bőrt, így kiküszöbölve a ráncok megjelenését.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?