Sáfrány
A szafran egy fűszer, amelyet sós és édes ételekhez egyaránt használnak. A sáfrány egy évelő, szár nélküli fűszernövény, a virágok világos lila színűek, amelyekben a porzók vannak, amelyeket betakarítanak. 3 biológiailag aktív anyagot tartalmaz: a sáfrány illatáért felelős szafranált, a sáfrány kesernyés ízét okozó pikrocrocin-t és a színezőanyagot, a krocin-t.
A sáfrány tartalmaz továbbá karotinoidokat, mangánt, C-vitamint, B2-vitamint, szénhidrátokat, fehérjét, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot.
A szervezetre számos pozitív hatása van. Amellett, hogy támogatja a szem egészségét, segít a makuladegeneráció kezelésében, javítja a memóriát, serkenti a női hormonokat, növeli a libidót és enyhíti a PMS tüneteit. Elősegíti a haj növekedését is, erősíti az immunitást, segít a megfázás és a láz kezelésében. A szafran segít a vércukorszint szabályozásában is, álmatlanság ellen is hat, segít az asztma kezelésében és segíti az emésztést.