Rosemary officinalis
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Rosmarinus officinalis, rozmaring
A rozmaring egy olyan gyógynövény, amelyet szokatlan íze miatt leginkább fűszerként használnak, de számos gyógyhatása is van. Friss és szárított hajtásait és leveleit egyaránt használják. A rozmaringlevelekből kivonatot készítenek, amely lehet szárított vagy folyékony formában. Egy másik felhasználási területe a parfümök készítése, jellegzetes illata miatt.
A rozmaring antioxidánsokat, illóolajokat, flavonoidokat, tanninokat és borsót tartalmaz. A rozmaring jó vas-, kalcium és A, C- és B-6-vitaminforrás, és évszázadok óta használják gyógyászati célokra. A rozmaring gazdag forrása az antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, amelyekről úgy tartják, hogy erősítik az immunrendszert és javítják a keringést.
A rozmaringot kognitív stimulánsként tartják számon, és segíthet javítani a teljesítményt és a memória minőségét. Ismert továbbá, hogy növeli a alaktivitást és a koncentrációt.A rozmaring illatát javítja a hangulatot, kitisztítja az elmét, és oldja a stresszt krónikus szorongásban vagy stresszhormon-egyenlőtlenségben szenvedőknél. A rozmaringolajról ismert, hogy elősegíti a haj növekedését, megelőzi a kopaszodást, lassítja az őszülést, és kezeli a korpásodást és a száraz fejbőrt. A rozmaringot gyakran használják emésztési problémákra, beleértve a gyomorégést, puffadást, máj- és epehólyagproblémákat és étvágytalanságot.
A rozmaring antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, segít erősíteni az immunrendszert, javítja a vérkeringést a szervezetben. Nőknél a menstruáció menetét szabályozhatja. Támogatja a májműködést is, növelheti a vizelettermelést és a vizeletkiválasztást. Az emésztőrendszer hatékony támogatására szolgál, ellazíthatja a simaizmokat. Természetes fertőtlenítőszerként hat, segíti a bőrsebek és zúzódások gyógyulását, javítja azok gyógyulását. Segít megvédeni az agykárosodástól.
A rozmaring antioxidánsokat, illóolajokat, flavonoidokat, tanninokat és borsót tartalmaz. A rozmaring jó vas-, kalcium és A, C- és B-6-vitaminforrás, és évszázadok óta használják gyógyászati célokra. A rozmaring gazdag forrása az antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, amelyekről úgy tartják, hogy erősítik az immunrendszert és javítják a keringést.
A rozmaringot kognitív stimulánsként tartják számon, és segíthet javítani a teljesítményt és a memória minőségét. Ismert továbbá, hogy növeli a alaktivitást és a koncentrációt.A rozmaring illatát javítja a hangulatot, kitisztítja az elmét, és oldja a stresszt krónikus szorongásban vagy stresszhormon-egyenlőtlenségben szenvedőknél. A rozmaringolajról ismert, hogy elősegíti a haj növekedését, megelőzi a kopaszodást, lassítja az őszülést, és kezeli a korpásodást és a száraz fejbőrt. A rozmaringot gyakran használják emésztési problémákra, beleértve a gyomorégést, puffadást, máj- és epehólyagproblémákat és étvágytalanságot.
A rozmaring antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, segít erősíteni az immunrendszert, javítja a vérkeringést a szervezetben. Nőknél a menstruáció menetét szabályozhatja. Támogatja a májműködést is, növelheti a vizelettermelést és a vizeletkiválasztást. Az emésztőrendszer hatékony támogatására szolgál, ellazíthatja a simaizmokat. Természetes fertőtlenítőszerként hat, segíti a bőrsebek és zúzódások gyógyulását, javítja azok gyógyulását. Segít megvédeni az agykárosodástól.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?