Rizsliszt
A rizslisztet leginkább Ázsiában használják, ahol a sérült, fel nem használt rizsszemeket feldolgozzák és lisztté őrlik. Fehér és barna rizst egyaránt használnak. Sütő- és kozmetikai termékekben használják.
A rizsliszt az egyik legegészségesebb lisztforma, mivel gluténmentes, és alkalmas a cöliákiások (gluténérzékenyek) számára. Tartalmaz fehérjét, rostot, kalciumot, cinket, magnéziumot, foszfort, folsavat, mangánt, B-vitaminokat, kolint.
A rizsliszt csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet. Elősegíti a bélperisztaltikát, gyógyítja a székrekedést. Teltségérzetet vált ki és csökkenti az éhségérzetet. Elősegíti az egészséges emésztési funkciókat, támogatja a májműködést, csökkenti a bélbetegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Segít a pattanások, kiütések kezelésében és az egészséges bőr fenntartásában.