Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Quinoa

Osztályozás:

Botanikusan a quinoa valójában inkább magnak, mint gabonának számít. A quinoa néven ismert apró szemcsék a növény magjaiChenopodiumquino , egy széles levelű növény, amely termés helyett magokat termel.

A valódi gabonafélékkel, például a búzával és az árpával ellentétben , amelyek fűfélékben nőnek, ezek a növények ehető magvakat termelnek. Ez a folyamat miatt Chenopodium quinoa valójában "pseudocerealia",mag, amelyet ugyanúgy használnak, mint a gabonaféléket, például az árpát. Bár a quinoa az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált, Dél-Amerikában már évezredek óta termesztik. Az inkák nevezték chisiya ("anyaszem") és helye volt az ősi vallási szertartásokban és az otthoni főzésben. Ez egy gluténmentes élelmiszer , így különösen értékelni fogják a cöliákiában szenvedők vagy azok, akik valamilyen okból kerülik a glutént.


A paleo diéta és más, a glutén kiküszöbölését elősegítő étkezési stílusok megjelenésével az olyan összetett és gluténmentes szénhidrátok, mint a quinoa, elengedhetetlenek az energiaellátáshoz. Egyediségük elsősorban fehérjetartalmukban és más rendkívül hasznos tápanyagokban rejlik. Akár, hogy a quinoa magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz rostot (2-szer többet, mint más gabonafélék), mangánt, magnéziumot, foszfort és folsavategy sor más alapvető fontosságú mikrotápanyaggal együtt. Az említett tápanyagokon kívül a quinoa nagyon gazdag vasban , így ideális táplálék nők (akár terhesség alatt is), gyermekek és általában bárki számára, aki vérszegénységben szenved. Tartalmának köszönhetően magnesium és B2-vitaminamelyeket a quinoa tartalmaz, így kiváló táplálék azoknak, akik gyakran szenvednek fejfájástól vagy migréntől.

Háromféle quinoa létezik:

  • Fehér quinoa - ez a legelterjedtebb fajta, a legrövidebb ideig tart a főzés és enyhébb az íze.
  • Vörös quinoa - főzés után is megőrzi eredeti alakját
  • Fekete quinoa - földes, édesebb ízű és a leghosszabb ideig tart a főzése.





Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?