Quinoa
Botanikusan a quinoa valójában inkább magnak, mint gabonának számít. A quinoa néven ismert apró szemcsék a növény magjaiChenopodiumquino , egy széles levelű növény, amely termés helyett magokat termel.
A valódi gabonafélékkel, például a búzával és az árpával ellentétben , amelyek fűfélékben nőnek, ezek a növények ehető magvakat termelnek. Ez a folyamat miatt Chenopodium quinoa valójában "pseudocerealia",mag, amelyet ugyanúgy használnak, mint a gabonaféléket, például az árpát. Bár a quinoa az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált, Dél-Amerikában már évezredek óta termesztik. Az inkák nevezték chisiya ("anyaszem") és helye volt az ősi vallási szertartásokban és az otthoni főzésben. Ez egy gluténmentes élelmiszer , így különösen értékelni fogják a cöliákiában szenvedők vagy azok, akik valamilyen okból kerülik a glutént.
A paleo diéta és más, a glutén kiküszöbölését elősegítő étkezési stílusok megjelenésével az olyan összetett és gluténmentes szénhidrátok, mint a quinoa, elengedhetetlenek az energiaellátáshoz. Egyediségük elsősorban fehérjetartalmukban és más rendkívül hasznos tápanyagokban rejlik. Akár, hogy a quinoa magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz rostot (2-szer többet, mint más gabonafélék), mangánt, magnéziumot, foszfort és folsavategy sor más alapvető fontosságú mikrotápanyaggal együtt. Az említett tápanyagokon kívül a quinoa nagyon gazdag vasban , így ideális táplálék nők (akár terhesség alatt is), gyermekek és általában bárki számára, aki vérszegénységben szenved. Tartalmának köszönhetően magnesium és B2-vitaminamelyeket a quinoa tartalmaz, így kiváló táplálék azoknak, akik gyakran szenvednek fejfájástól vagy migréntől.
Háromféle quinoa létezik:
- Fehér quinoa - ez a legelterjedtebb fajta, a legrövidebb ideig tart a főzés és enyhébb az íze.
- Vörös quinoa - főzés után is megőrzi eredeti alakját
- Fekete quinoa - földes, édesebb ízű és a leghosszabb ideig tart a főzése.