Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

PUFA

Osztályozás:
Egyéb nevek:
többszörösen telítetlen zsírsavak

PUFA-k vagy többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek láncában egynél több kettős kötés van, ami megkülönbözteti őket az egyszeresen telítetlen zsírsavaktól (MUFA-k). Ezek közé tartoznak az úgynevezett esszenciális zsírsavak, amelyeket az étrenddel kell fogyasztani, mert az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani őket. Omega-6 és omega-3 zsírsavakra oszthatók, amelyek aránya az étrendben körülbelül 5:1 arányban ajánlott az omega-6 javára. Az omega-6 fő képviselője a linolsav. Az omega 6 megtalálható például a napraforgómagban, búzacsírában, szezámmagban, dióban, szójában, kukoricában. Az omega 3 fő képviselője a linolsav. Az omega 3 megtalálható halhúsban, dióban, repcében, vagy szójababban. A PUFA-k pozitív hatással vannak a vérzsírszintre, csökkentik az összkoleszterinszintet, valamint antiaritmiás, antitrombotikus és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?