PUFA
PUFA-k vagy többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek láncában egynél több kettős kötés van, ami megkülönbözteti őket az egyszeresen telítetlen zsírsavaktól (MUFA-k). Ezek közé tartoznak az úgynevezett esszenciális zsírsavak, amelyeket az étrenddel kell fogyasztani, mert az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani őket. Omega-6 és omega-3 zsírsavakra oszthatók, amelyek aránya az étrendben körülbelül 5:1 arányban ajánlott az omega-6 javára. Az omega-6 fő képviselője a linolsav. Az omega 6 megtalálható például a napraforgómagban, búzacsírában, szezámmagban, dióban, szójában, kukoricában. Az omega 3 fő képviselője a linolsav. Az omega 3 megtalálható halhúsban, dióban, repcében, vagy szójababban. A PUFA-k pozitív hatással vannak a vérzsírszintre, csökkentik az összkoleszterinszintet, valamint antiaritmiás, antitrombotikus és gyulladáscsökkentő hatásúak.