Pisztácia folyó
Mennél zöldebb a gyümölcs, annál jobb minőségű. Fogyasztható nyersen vagy sütve. A pisztácia rengeteg ásványi anyagot és egészséges zsírokat tartalmaz, például káliumot, fehérjét, vitaminokat (A, B, E), foszfort, kalciumot, cinket, szelént és az összes esszenciális aminosavat.
A pisztácia fontos forrása az E-vitaminnak, amely egy erős zsírban oldódó antioxidáns, és elengedhetetlen az egészséges nyálkahártyák, valamint a bőr fenntartásához. Az E-vitamin emellett szabad gyökök kímélőjeként is működik, amelyek károsítják a sejteket. B6-vitamint is tartalmaznak, amely létfontosságú szerepet játszik a fehérje-anyagcserében és befolyásolja a kognitív funkciókat. A pisztácia nagyszerű tárháza az olyan ásványi anyagoknak, mint a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink.
A pisztácia többek között jó tápanyagforrás a szemünk számára, mivel két fontos karotinoidot luteint és zeaxantint tartalmaz. A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a szembetegségek, például a szem degenerációja valószínűségét. A karotinoidok zsírral szívódnak fel a legjobban, ami a pisztáciában természetesen jelen van.
- Egységes antioxidánsokat tartalmaznak.
- B- és E-vitaminok.
- Ásványi anyagok, különösen réz, magnézium, kálium, cink.
- Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok forrása.
- Hasznos fehérjeforrás.
.