Piros lencse
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Masoor dal, vörös lencse
A vörös lencse az egyik alapanyag Indiában, amikor húspótlóként fogyasztják. Indiában ez a legszélesebb körben fogyasztott hüvelyes, és gyakorlatilag az egész országban termesztik.
A vörös lencse kiváló rostforrás, hiszen már egy csésze főtt vörös lencse 15 g rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi rostbevitel 50%-a.A vörös lencse jó vas- és magnéziumforrás, és jó vitaminforrás, különösen folát, a B-vitamin egy fajtája. A vörös lencse segít a fogyásban, mert alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, ami hosszabb ideig laktató, és fehérjében, amire szervezetünknek szüksége van. E két tápanyagnak köszönhetően hajlamosak vagyunk hosszabb ideig jóllakottnak érezni magunkat, így elkerüljük a késztetést, hogy az étkezések között egészségtelen nassolnivalókat majszoljunk.
A vörös lencse kiváló forrása az olyan polifenoloknak, mint aprocianidinek ésflavanolok.Sok polifenol antioxidánsként hat, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Ezt a lencsét nagyon könnyű elkészíteni, hiszen csak néhány percig tart a főzése, és nem kell előre beáztatni. Alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára, mivel szabályozhatják a napi fehérjebevitelüket.
A vörös lencse kiváló rostforrás, hiszen már egy csésze főtt vörös lencse 15 g rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi rostbevitel 50%-a.A vörös lencse jó vas- és magnéziumforrás, és jó vitaminforrás, különösen folát, a B-vitamin egy fajtája. A vörös lencse segít a fogyásban, mert alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, ami hosszabb ideig laktató, és fehérjében, amire szervezetünknek szüksége van. E két tápanyagnak köszönhetően hajlamosak vagyunk hosszabb ideig jóllakottnak érezni magunkat, így elkerüljük a késztetést, hogy az étkezések között egészségtelen nassolnivalókat majszoljunk.
A vörös lencse kiváló forrása az olyan polifenoloknak, mint aprocianidinek ésflavanolok.Sok polifenol antioxidánsként hat, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Ezt a lencsét nagyon könnyű elkészíteni, hiszen csak néhány percig tart a főzése, és nem kell előre beáztatni. Alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára, mivel szabályozhatják a napi fehérjebevitelüket.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?