Omega 3
Omega-3 a többszörösen telítetlen zsírok egy típusa, amely jótékony hatással van az egészségre. A három fő típus a következő: Az ALA (alfa-linolénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav).Az ALA olyan esszenciális zsírsav, amelyre a szervezetünknek szüksége van, de nem képes saját maga előállítani, ezért olyan élelmiszerekből kell beszereznünk, mint a dió, a lenmag és a repceolaj. A szervezetünk képes az ALA-ból DHA-t és EPA-t előállítani, de ez nem olyan hatékony, mint a közvetlen táplálékból történő bevitel. Ez a két omega-3 megtalálható az olajos halakban, például a lazacban, a szardíniában és a makrélában. A kutatások azt mutatják, hogy mind a DHA, mind az EPA számos területen fontos, többek között a szív és az agy egészségében.
Omega-3 tulajdonságai:- segítenek a depresszió és a szorongás megelőzésében,
- javítják a szem egészségét,
- elősegítik az agy növekedését és fejlődését csecsemőknél,
- javítják a szívbetegségek kockázati tényezőit,
- csökkentik az ADHD tüneteit gyermekeknél,
- javítják a figyelmet és csökkentik a hiperaktivitást,
- impulzivitás és agresszió,csökkenti az inzulinrezisztenciát,
- csökkenti a krónikus gyulladást, amely hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához.
- segít megelőzni az életkorral összefüggő mentális zavarok hanyatlását,
- csökkenti az asztma kockázatát gyermekeknél és serdülőknél egyaránt,
- csökkenti a zsírmáj szintjét,
- javítja a csontok és az ízületek szilárdságát, potenciálisan csökkentve a csontritkulás (csontritkulás) és az ízületi gyulladás (artritisz) kockázatát,
- csökkenti a menstruációs fájdalmakat,
- segít javítani az alvást, különösen annak hosszát és minőségét.