NMN
A sejtek egészsége befolyásolja az általános egészségi állapotunkat, a krónikus betegségekre való fogékonyságunkat, és még azt is, hogy összességében mennyire vagyunk fittek. Az emberiséget ősidők óta foglalkoztatja, hogyan öregedhetünk minél lassabban. Most közelebb vagyunk ehhez, mint valaha.
NAD+ és NMN mi a különbség köztük
Minden sejtünkben egy fontos molekula, a nikotinamid-adenin-dinukleotid, ismertebb nevénNAD+ készül.A sejtjeink a NAD+-t számos célra használják, amelyek közül néhány a legfontosabbak közül: a sejtjeink működéséhez szükséges energia előállítására és a sérült DNS-t javító fehérjék aktiválására. Ahogy öregszünk, ennek a molekulának a mennyisége csökken.
Egy gyakori kérdés, hogy az NNM és a NAD+ ugyanaz a dolog. Nem így van. NMN a NAD+ előanyaga. A sejtben minden folyamat alapja az energia. A szervezet a táplálékkal vesz fel energiát, amely egyre kisebb és kisebb összetevőkre bomlik, és végül felszívódik és felhasználódik. Ahogy a napenergia esetében a hőt elektromossággá kell alakítani, úgy a táplálékból származó egyes molekuláknak is előbb energetikai szempontból hasznosíthatóvá kell válniuk sejtszinten. Ez a folyamat a mitokondriumokban, a mikroszkopikus sejterőművekben zajlik. A mitokondriumokban adenozin-trifoszfát (rövidítve ATP) keletkezik - a sejt és így az egész szervezet univerzális és azonnal rendelkezésre álló energiahordozója. Az ATP képződését a NAD+ molekula segíti elő. A NMN (rövidítve: ribóz és nikotinamid nukleotidja) a NAD+ előanyaga.
A tudósok úgy vélik, hogy a NAD+ csökkenése áll az öregedéssel járó számos egészségügyi probléma hátterében. Ha ezt a veszteséget meg tudnánk állítani, akkor hosszabb ideig élhetnénk és egyúttal egészségesebbek is maradhatnánk.
Dr. David Sinclair, a Harvard Egyetem professzora évtizedek óta kutatja az öregedést, különösen a szirtuinok szerepét a folyamatban. A szirtuinok olyan fehérjék, amelyek a DNS-károsodást javítják és fenntartják az epigenomot. Az epigenom szabályozza a génaktivitást (meghatározza, hogy mely gének kapcsolnak be vagy ki). A szirtuinokat joggal nevezik egészségünk őreinek.
David Sinclair olyan speciális anyagokat kutatott, amelyek fokozhatják a szirtuinok aktivitását, mint például a resveratrol, a pterostilbene, a nikotinamid (NR)és a nikotinamid-mononukleotid (NMN). Ezek az anyagok javíthatják a DNS-t, az epigenomikai stabilitást és enyhíthetik az öregedést. Az NMN a legígéretesebb ezek közül. Sinclair professzor az öregedésről alkotott megalkuvást nem tűrő nézeteiről is ismert, mivel úgy véli, hogy nemcsak lassítani lehet az öregedést, hanem akár részben vissza is fordítható.
Mi a jelentősége számunkra a NMN-nek?
- Növeli az energiaszintet
- javítja a sérült DNS-t
- javítja az izmok állóképességét és erejét
NMN segít a sejteknek javítani a sérült DNS-t. A DNS-károsodás az egyik oka annak, hogy öregszünk. Az NMN-ből előállított NAD+ aktiválja a szirtuinokat. Ezek kulcsszerepet játszanak a DNS integritásának fenntartásában, amely állandó támadásnak van kitéve a DNS-ünket megváltoztató anyagoktól. Így minden alkalommal, amikor a sejtjeink osztódnak, a kromoszómáink legvégén lévő DNS egy icipicit megrövidül. Egy bizonyos ponton ez elkezdi károsítani a génjeinket. A szirtuinok lassítják ezt a folyamatotazzal, hogy stabilizálják ezeket a végdarabokat, az úgynevezett telomereket. Lassan megrövidülnek és elhasználódnak minden egyes sejtosztódás alkalmával a szervezetben - ez a folyamat elengedhetetlen az emberi öregedéshez. A telomerek úgy működnek, mint egy óra, amely visszaszámolja az időt, így amikor elhasználódnak, a sejtosztódás leáll, és a szövetek gyorsan leépülnek és elpusztulnak.
NMN javítja az állóképességet és az erőt is. Mozgásunk, stabilitásunk és erőnk a vázizmokra támaszkodik. Ahhoz, hogy erősek és jó formában maradjanak, ezeknek az izmoknak jelentős mennyiségű kulcsfontosságúenergiamolekulát kell fogyasztaniuk, például glükóztés zsírsavakat. Mivel a NAD+ szükséges ezen molekulák metabolizálásához, izmainknak szükségük van az építőköveik, például NMN folyamatos ellátására.
Igazán érdekes, hogy bár a NMN természetes módon számos élelmiszerforrásban előfordul, soha nem juthatunk belőle eleget, mert ezek az élelmiszerek nyomokban tartalmazzák. Ehhez napi 250 mg NMN-t kellene elfogyasztani ahhoz, hogy 100 kg brokkolit, 69 kg avokádót vagy 416 kg marhahúst kapjunk.Ez gyakorlatilag lehetetlen, ezért van szükségünk NNN-kiegészítőkre.