Nem esszenciális aminosavak
Az aminosavak olyan szerves savak, amelyek legalább egy amin (-NH2) és egy karboxil (-COOH) csoportot tartalmaznak. Ezek a fehérjék alapvető építőkövei. A fehérjék biológiai tulajdonságait az aminosavak típusa, sorrendjük és egymáshoz való térbeli viszonyuk határozza meg. A Bár a természetben több mint 300 aminosav fordul elő, közülük csak 20 jelenik meg a fehérjékben kizárólag L-α-aminosavként (kivéve a glicint, amelynek nincs királis szénatomja). Ezeket az aminosavakat biogén aminosavaknak vagy proteinogén aminosavaknak nevezzük.
A szervezet képes saját maga szintetizálni őket, vagy esszenciális aminosavakból, vagy a fehérje hasítási folyamatából. Ennek eredményeként a szervezet akár részben is képes fedezni a szervezet ezen anyagok iránti szükségletét. Nem képezik tehát táplálkozásunk nélkülözhetetlen részét, de a normális egészséghez és növekedéshez szükségesek. A nem esszenciális aminosavak közé tartozik a glicin, az alanin, a glutamin, a glutaminsav, az aszparaginsav, az arginin, az ornitin, a prolin, a szerin és a taurin.