Nátrium
Osztályozás:
A nátrium a biogén elemek közé tartozik, megtalálható a növényi és állati szövetekben, és számos élelmiszer összetevője.Nátrium egy nagyon fontos elektrolit, amely az extracelluláris folyadékban van jelen. A nátrium legfontosabb forrása a nátrium-klorid (konyhasó), amelyet az ételek ízesítéséhez és a különböző élelmiszerekhez adnak. A nátrium esetében fontos, hogy ésszerű mennyiségben fogyasszuk, különben egészségügyi problémákat okozhat. A nátrium megtalálható a gyümölcsökben (alma, banán), zöldségekben (káposzta, sárgarépa, fehérrépa, leveles zöldségek) és a tojássárgájában.
A nátrium fontos az emberi szervezet vér- és folyadékszintjének szabályozásában. Szabályozza avérnyomásszintet. Támogatja az idegrendszer működését, javítja az agyműködést, enyhíti az izomgörcsöket, szabályozza a glükóz felszívódását, eltávolítja a szén-dioxidot a szervezetben, és táplálja a bőrt - megelőzve az öregedésgátlást.
Hiánya nátrium az emberi szervezetben hasmenés, hányás, fejfájás, gyengeség, letargia, zavartság, alacsony vérnyomás és súlycsökkenés jelentkezhet. A nátrium ajánlott napi bevitele gyermekeknél legfeljebb1 év 130 - 180 mg, gyermekek és serdülők számára300 - 550 mgés felnőtteknek450 - 2000 mg.
A nátrium fontos az emberi szervezet vér- és folyadékszintjének szabályozásában. Szabályozza avérnyomásszintet. Támogatja az idegrendszer működését, javítja az agyműködést, enyhíti az izomgörcsöket, szabályozza a glükóz felszívódását, eltávolítja a szén-dioxidot a szervezetben, és táplálja a bőrt - megelőzve az öregedésgátlást.
Hiánya nátrium az emberi szervezetben hasmenés, hányás, fejfájás, gyengeség, letargia, zavartság, alacsony vérnyomás és súlycsökkenés jelentkezhet. A nátrium ajánlott napi bevitele gyermekeknél legfeljebb1 év 130 - 180 mg, gyermekek és serdülők számára300 - 550 mgés felnőtteknek450 - 2000 mg.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?