Mikrokristályos cellulóz
A mikrokristályos cellulóz MCC egy nem emészthető növényi anyag. A növényeket tisztítják, őrlik, hogy finom fehér port képezzenek. A por olyan finom, hogy apró kristályai csak mikroszkóp alatt láthatók. A mikrokristályos cellulóz gyakori adalékanyag olyan termékekhez, amelyeknek nincs tápértéke. Megtalálható étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben és csomagolt élelmiszerekben. Olyan neveken is előfordul, mint: porcellulóz, MCC, cellulózgumi, karboximetil-cellulóz. A növények kemény szárában fordul elő.
A mikrokristályos cellulóz emulgeálószerként működik és megakadályozza a víz elválását. Hozzáadott kalória nélkül növeli az ételek térfogatát. Levesek és mártások tartósítására használják. Allergiagyógyszerekben, pajzsmirigygyógyszerekben és vérnyomáscsökkentőkben található. Fokozhatja a fogyást. A tejsavótermékekben található, és lehetővé teszi a törhetetlen tabletta kialakulását.