MCT olaj
Az MCT-k (közepes láncú trigliceridek) egyszerűen fogalmazva glicerinből és 3 zsírsavból állnak, közepes szénlánc-hosszúságúak - 6-12 szénatomot tartalmaznak. Az MCT-kben található zsírsavak közé tartozik a kapril-, a kaprin- és a laurinsav.
A legtöbb zsírtól eltérően (hosszú szénlánc) az MCT-zsírok másképp viselkednek a szervezetben. Az anyagcseréjük során nem haladnak át a nyirokrendszeren, így jobban felszívódnak. Szerkezetük miatt jobban oldódnak vízben, és a kapuvénából a májba jutnak (nem kell lipoproteinhez kötődniük). A májban azonnali energiaforrássá - úgynevezett "energiává" - metabolizálódnak. ketonok. A keletkező ketonok könnyen felhasználható energiaforrásként szolgálhatnak az izommunka során, így védve az izmokat a lebomlástól. Az MCT-k anyagcseréjének sebessége még olyan magas is, hogy a glükóz anyagcseréjéhez hasonlítható. Az MCT-k természetesen megtalálhatóak a kókuszolajban, amelyből a leggyakrabban izolálják őket étrend-kiegészítők gyártásához, de megtalálhatók a pálmamagolajban és a tejzsírban is. A MCT-olaj csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a bélproblémákat, támogatja a májat a májkárosodás ellen, az immunitást, javítja a bőr minőségét és hidratálja azt, megöli a baktériumokat a szájüregben, megelőzésként hat a fogszuvasodás ellen, és növeli a növekedési hormon termelését.