Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Mango

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Mangrove, Mangifera

Ki ne ismerné a mangót, az édes trópusi gyümölcsöt, amely több mint 5000 évvel ezelőtt jelent meg először Indiában. Kr. u. 300 körül a mangómagok Ázsiából a Közel-Keletre, Kelet-Afrikába és Dél-Amerikába is elterjedtek.

A mangó azért kivételes, mert a legkülönfélébb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza. Tökéletes forrása a C-vitaminnak, a béta-karotinnak, a B-csoportba tartozó vitaminoknak, az ásványi anyagok közül pedig vassal, kalciummal és magnesiummal és káliummal egészíti ki a mangót. A mangó 100 grammjában 2,6 g-ot találunk. A rostok fontosak az emésztőrendszerünk számára, mert segítik a bélmozgást, és minél több rostot tartalmaz egy adott étel, annál teltebbnek érezzük magunkat, ezért kisebb adag is elegendő. Éppen ezért a mangó jó reggeli nassolnivaló még a csökkentett étrendben is. A mangó tartalmazza az emésztést elősegítő (a banánhoz hasonló) amiláz enzimet, amely segít a keményítőt egyszerűbb szénhidrátokra bontani. Talán ezért használják a mangót a hagyományos kínai orvoslásban az emésztőrendszer erősítésére. De nem ez az egyetlen dolog, amire a rostok képesek. A vércukorszint csökkentésében is fontos szerepet játszik.

A mangóban lutein és zeaxantin is található. Két antioxidáns, amelyek elősegítik szemünk egészségét és segítenek csökkenteni a szem makuladegenerációjának kockázatát. Egy olyan betegség, amely a központi látás elvesztését és végül a látás teljes elvesztését okozza.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?