Maltodextrin
A maltodextrin egy poliszacharid. Ez egy fehér por, amelyet búza-, kukorica- és burgonyakeményítőből állítanak elő. A keményítő enzimatikus feldolgozásával állítják elő, először megfőzik a keményítőt, majd enzimeket vagy savakat - leggyakrabban alfa-amilázt - adnak hozzá, hogy a lebontást előidézzék. A maltodextrin vízben oldódik és semleges ízű.
A maltodextrin sűrítőanyagként, töltőanyagként vagy tartósítószerként funkcionál számos feldolgozott élelmiszerben.
Az élelmiszerekben azonban általában csak kis mennyiségben fordul elő, ezért nincs jelentős hatása ránk. Magas glikémiás indexe miatt azonban nagyobb mennyiségben megemelkedett vércukorszintet okozhat , ami segíthet a krónikus hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezelésében. Segít energiát biztosítani a szervezet számára.
Mivel a maltodextrin gyorsan emészthető szénhidrát, ezért gyakran szerepel a sportolóknak szánt sportitalokban és rágcsálnivalókban.
A testépítők és más sportolók számára a maltodextrin gyors kalóriaforrást biztosít edzés közben vagy után.