Maca peruviana
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Lepidium meyenii
Maca peruviana az Andokban őshonos gyógynövény. Itt a Maca úgy alkalmazkodott a körülményekhez, mint egyetlen más növény sem. Az elmúlt néhány évben népszerű kiegészítő lett. A növényből a gyökeret használják gyógyhatásai miatt. A táplálékkiegészítő por, kapszula és kivonat formájában kerül forgalomba. A macát általában perui ginzeng néven emlegetik, és a adaptogén növény közé sorolják. Az adaptogén gyógynövények olyan gyógynövénycsoportok, amelyek segítenek megbirkózni a mentális, érzelmi és fizikai stresszel.
Maca peruana A, B1, B2, B6, C és E csoportba tartozó vitaminokat, valamint nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, mint foszfor, réz, kálium, kalcium, mangán és vas, növényi vegyületek (flavonoidok), glusinolátok és polifenolok. Ezeken kívül olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem képes saját maga előállítani. Makrotápanyagokat tekintve 10,2% fehérjét, 8,5% szénhidrátot és 2,2% zsírt tartalmaz.
Legnagyobb előnyei közé tartoznak Afrodiziákum tulajdonságai. Férfiaknál és nőknél egyaránt növeli a libidót, elősegíti a termékenységet és növeli a sperma minőségét. Férfiaknál segíthet a prosztata méretének csökkentésében. Segít optimalizálni a menstruációs ciklust, csökkenti a klimaxos tüneteket és általában támogatja a hormonális rendszert. Évszázadok óta használják a fizikai teljesítmény javítására, az energia és az erő növelésére, valamint a mentális ellenálló képesség fokozására, ahol segít a hangulat javításában, a szorongás és a depresszió csökkentésében. Ez teszi fontos adaptogén növénnyé. Javítja az agyműködést és a memóriát, valamint védi a bőrt az UV-sugaraktól.
Maca peruana A, B1, B2, B6, C és E csoportba tartozó vitaminokat, valamint nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, mint foszfor, réz, kálium, kalcium, mangán és vas, növényi vegyületek (flavonoidok), glusinolátok és polifenolok. Ezeken kívül olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem képes saját maga előállítani. Makrotápanyagokat tekintve 10,2% fehérjét, 8,5% szénhidrátot és 2,2% zsírt tartalmaz.
Legnagyobb előnyei közé tartoznak Afrodiziákum tulajdonságai. Férfiaknál és nőknél egyaránt növeli a libidót, elősegíti a termékenységet és növeli a sperma minőségét. Férfiaknál segíthet a prosztata méretének csökkentésében. Segít optimalizálni a menstruációs ciklust, csökkenti a klimaxos tüneteket és általában támogatja a hormonális rendszert. Évszázadok óta használják a fizikai teljesítmény javítására, az energia és az erő növelésére, valamint a mentális ellenálló képesség fokozására, ahol segít a hangulat javításában, a szorongás és a depresszió csökkentésében. Ez teszi fontos adaptogén növénnyé. Javítja az agyműködést és a memóriát, valamint védi a bőrt az UV-sugaraktól.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?