Liposzómális C-vitamin
A C-vitamin (aszkorbinsav) egy olyan vitamin, amelyre szervezetünknek szüksége van az erek, a porcok, az izmok és a csontok kollagénjének képzéséhez. A gyógyulási folyamathoz is nélkülözhetetlen. Olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint az édesburgonya, a paprika, a dinnye, a citrusfélék, a vörös káposzta, az eper, a kivi vagy a spárga.
A C-vitamin szedésének előnyei:
- Támogatja az immunrendszert - Talán a leggyakoribb ok, amiért C-vitamint pótolunk, az az immunrendszer támogatása. A C-vitamin tkétféleképpen is fokozza immunitásunkat. Először is, serkenti a fehérvérsejtek és makrofágok (ezek azok a sejtek, amelyek elnyelik az idegen részecskéket, mikrobákat és a sérült sejteket) termelését, másodszor pedig megvédi ezeket a sejteket a károsodástól (pl. szabad gyökök),stimulálja a működésüket.
- Segíti a szövetek helyreállítását és a sebgyógyulást.
- Elősegíti a vas felszívódását.
- Süllyeszti a vérnyomást.
- Segít az egészséges bőr és haj fenntartásában.
- csökkenti a fáradtságot és a kimerültség érzését.
- Esegíti a kollagéntermelést.
- Regulálja a hisztaminszintet - a hisztamin az immunrendszer által termelt anyag, amely nagyobb mértékben gyulladáshoz és egyéb problémákhoz vezet.
A C-vitamin az egyik fontos antioxidáns, amely védi a sejteket az oxidatív stressztől, és segít a szabad gyökök elűzésében. Így az antioxidánsok erősítik a szervezet természetes védekezőképességét és harcolnak a gyulladások ellen.
A C-vitamin egészségügyi előnyei tehát egyértelműbbek számunkra, mégis ez a vitamin hiánycikk a lakosság körében. Ennek oka, hogy a biológiai hozzáférhetősége korlátozott, mivel a C-vitamin molekulái törékenyek és sok mindenre érzékenyek. A nem megfelelő mennyiségű és hőkezelt, C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása általában a C-vitamin hiányának fő oka, ezért legalább pótolni kellene. A főzés során a C-vitamin akár 60%-a is megsemmisül. A C-vitamin pótlása elengedhetetlen, de sajnos a szervezet egyszerre nehezen tud nagy mennyiségű normál C-vitamint felszívni, mivel az nem képes ellenállni a szervezet emésztési folyamatainak. A szervezet egyszerre legfeljebb 200 mg normál C-vitamin felszívására képes, a többi gyorsan kiürül a szervezetből a vizelettel. A nagyobb dózisok ezzel szemben gyomorpanaszokat, többek között gázokat, görcsöket és hasmenést okozhatnak.
Hogyan történik a felszívódás?
C-vitamin folyékony formában, illetve tablettákban és kapszulákban is megtalálható. A szájon át bevitt C-vitamin leggyakoribb formái - tabletták, kapszulák, porok, folyadékok és még az étrendi források sem metabolizálódnak hatékonyan. Ez azt jelenti, hogy a C-vitamin szintje a belekben 200 mg után eléri a telítettségi pontot. Valójában minél többet veszünk be, annál kevesebb szívódik fel. Így nagyon kevés C-vitamin jut el a véráramba, nem is beszélve a sejtekről, ahol a legnagyobb szükség van rá. Egészen a közelmúltig az intravénás C-vitamin-pótlást tartották a leghatékonyabb felszívódási módszernek, de ez a módszer drága és kivitelezhetetlen. A vitamin liposzómás formája mikroszkopikus foszfolipidbuborékba zárja a tápanyagot, amely perceken belül közvetlenül a sejtekbe szállítja, megvédve azt az emésztőrendszer romboló elemeitől. Egyszerűen fogalmazva, a liposzómák biztosítják, hogy a molekula nem bomlik le, mielőtt eljutna a sejtekbe.
Hogyan liposzómás C-vitamin?
A C-vitamin a gyomor-bélrendszerben szívódik fel, ahol a szervezet korlátozott mennyiséget metabolizál, a többi pedig a vesén keresztül ürül ki. A liposzómás C-vitamin áthidalhatja a hagyományos és az intravénásan adagolt C-vitamin közötti szakadékot, mivel azonnali és teljes tápanyagellátást biztosít a sejteknek, elkerülve a hagyományos C-vitaminhoz hasonló tápanyagveszteséget és kiválasztást. A liposzómás technológia képes növelni a tápanyagok felszívódását azáltal, hogy a hatóanyagokat a liposzómáknak nevezett védőmembránokba zárja. Ezek a kis liposzómabuborékok kétrétegű foszfolipidmolekulákból állnak (hasonlóan a test sejtmembránjaihoz), amelyek védik a tartalmukat, és képesek megkerülni az emésztőnedveket, hogy a C-vitamint közvetlenül a sejtekbe juttassák.A C-vitamin bevételének ez az egyedülálló módja megvédi azt az oxidációtól és a lebomlástól, megelőzve a gyomor-bélrendszeri zavarokat és biztosítva a közel 100 százalékos biológiai hozzáférhetőséget. Ráadásul magának a liposzómának az összetétele egy foszfolipidhéjból áll, amelyet a szervezet az új sejtek képződéséhez is felhasznál. Végül, de nem utolsósorban, a liposzómás C-vitamin szedése még nagyobb adagok esetén sem jár a gyomorirritációval járó mellékhatások kockázatával.
A C-vitaminhiány tünetei:
- Lassú sebgyógyulás
- Gingivitis
- Leromlott kollagéntermelés
- Elgyengült immunrendszer
- Száraz és sérült bőr
- Vérszegénység
- Zúzódott és duzzadt ízületek
- fáradtság és rossz hangulat
- krónikus gyulladások
LipoCellTech™
a liposzómás C-vitamin hő, nyomás vagy vegyi anyagok használata nélkül. Ez a technológia garantálja a vitamin akár 95%-os felszívódását. Csak összehasonlításképpen: magának a C-vitaminnak csupán 8%-a kerül a véráramba.
A rendkívül magas felszívódási arány mellett további előnyei kétségtelenül a hosszú eltarthatóság, a jobb eloszlás a szervezetben, a termék stabilitása, a hűtőtárolás szükségtelensége és a kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, további adalékanyagok nélküli tartalom.
A C-vitamin ajánlott napi adagja:
A cseh jogszabályok szerint 80 mg ajánlott, de ez nem elegendő, és a C-vitamin az ajánlottnál nagyobb adagban is biztonságos.
Súlyos C-vitaminhiány vérszegénységhez, véraláfutásokhoz, vérzésekhez és az izmok gyengüléséhez vezethet. Fokozott C-vitamin-szükségletet kell szedniük a dohányosoknak, a gyakori fertőző betegségekben szenvedőknek és a nagy stresszben szenvedőknek.
A C-vitamint nem képes a szervezetünk egyedül előállítani. Ezért a táplálékból kell bevinnünk, de ez gyakran nem elég, ezért fontos a pótlás. A liposzómás C-vitamin foszfolipid bevonatának köszönhetően képes behatolni a sejtbe, és a szervezet sokkal több C-vitamint tud felvenni, mint más formák esetében. Így biztosak lehetünk benne, hogy eleget kapunk belőle.
Források:
https://coremedscience.com/blogs/wellness/how-to-pick-the-best-liposomal-vitamin-c
https://brainmd.com/blog/boost-immunity-with-liposomal-vitamin-c/
https://liponaturals.com/liposomal-benefits.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/