Lipáz
Osztályozás:
A lipáz egy olyan enzim, amelyet a szervezet arra használ, hogy a zsírt kisebb, emészthető összetevőkre bontja, amelyek könnyen felszívódnak a belekben. A hasnyálmirigy választja ki más enzimekkel, például az amilázzal és a proteázzal együtt.A lipáz a szájban és a gyomorban termelődik. Úgy működik, hogy a zsírokban található triglicerid komponenst monogliceridekké és két zsírsavvá alakítja. Ez azért fontos, mert ha a zsír nem emésztődik meg teljesen, bevonja az élelmiszer-részecskéket, és megakadályozza a többi élelmiszer-összetevő, például a szénhidrátok és a fehérjék lebontását. A zsír emésztésének elégtelensége, a szervezetben lévő lipáz elégtelen mennyisége miatt fellépő nem hatékony zsíremésztésből adódhat vérbőség, hasi kólika és puffadás.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?