Liofilizálás
A liofilizálás vagy más néven fagyasztva szárított gyümölcs egy viszonylag új technológiai eljárás, amelynek során a gyümölcsöt a környezeti nyomás csökkentése előtt lefagyasztják. A gyümölcs az úgynevezett szublimáción megy keresztül, amelynek során a fagyasztott víz közvetlenül vízgőzzé párolog, így a víz 99%-a eltávozik a gyümölcsből. A gyümölcsöt egy vákuumkamrába helyezik, ahol a hőmérséklet fagypont alatt van. A hőmérséklet lassan emelkedik, és a szilárd vízmolekulák gáz halmazállapotba kerülnek anélkül, hogy valaha is folyékonnyá válnának. A gyümölcs szerkezete megmarad, és a tápértéke megmarad.
Már napjainkban ez az eljárás fellendülőben van, hiszen lehetőséget ad arra, hogy például az epret, a málnát vagy a szedret akár a téli hónapokban is élvezhessük anélkül, hogy a gyümölcs sajátos ízét elveszítenénk. Egy gyakori tévhit, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsökben több cukor van, mint a friss gyümölcsökben. Ez egy mítosz. A valódi különbség a cukrok koncentrációjában van, nem a mennyiségében.