Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Laktóz-intolerancia

Osztályozás:

A laktózintolerancia az emésztőrendszer képtelensége a tejcukor feldolgozására. Ennek oka lehet a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya. A bélben megmaradt tejcukor erjed, és túlzott gázképződést, egyéb tüneteket okoz. Ez csak az emésztőrendszeren jelentkezik, ellentétben a tehéntejfehérje-intoleranciával. A laktózintolerancia enzimatikus rendellenesség, míg a tehéntejallergiában a tejben lévő fehérje ellen specifikus antitestek képződnek. A laktáz képződése és szintje az élet során változik. A legtöbb közvetlenül a születés után képződik, és az életkor előrehaladtával csökken. Megkülönböztetünk veleszületett (nagyon ritka), elsődleges (amikor az emésztőrendszerben természetes módon csökken a laktáz mennyisége) és másodlagos intoleranciát (a bélnyálkahártya károsodásakor vagy rákos megbetegedés miatt végzett sugárkezelés után jelentkezik). Egy másik típus afejlődéssel összefüggő laktázhiány, amely aérett csecsemőknél fordul elő, akiknél a bélsejtek érésével az intolerancia megszűnik). A tünetek közé tartozik a hasi görcsök, fájdalom és görcsök, hasmenés, atópiás ekcéma, étvágytalanság, gyomorégés és teli gyomor érzése. A legtöbb esetben nincs szükség az összes tejtermék kiiktatására, a joghurt vagy az erjesztett tejtermékek alacsony laktóztartalmúak, illetve a hozzáadott laktázt tartalmazó élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztására.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?