Laktóz-intolerancia
A laktózintolerancia az emésztőrendszer képtelensége a tejcukor feldolgozására. Ennek oka lehet a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya. A bélben megmaradt tejcukor erjed, és túlzott gázképződést, egyéb tüneteket okoz. Ez csak az emésztőrendszeren jelentkezik, ellentétben a tehéntejfehérje-intoleranciával. A laktózintolerancia enzimatikus rendellenesség, míg a tehéntejallergiában a tejben lévő fehérje ellen specifikus antitestek képződnek. A laktáz képződése és szintje az élet során változik. A legtöbb közvetlenül a születés után képződik, és az életkor előrehaladtával csökken. Megkülönböztetünk veleszületett (nagyon ritka), elsődleges (amikor az emésztőrendszerben természetes módon csökken a laktáz mennyisége) és másodlagos intoleranciát (a bélnyálkahártya károsodásakor vagy rákos megbetegedés miatt végzett sugárkezelés után jelentkezik). Egy másik típus afejlődéssel összefüggő laktázhiány, amely aérett csecsemőknél fordul elő, akiknél a bélsejtek érésével az intolerancia megszűnik). A tünetek közé tartozik a hasi görcsök, fájdalom és görcsök, hasmenés, atópiás ekcéma, étvágytalanság, gyomorégés és teli gyomor érzése. A legtöbb esetben nincs szükség az összes tejtermék kiiktatására, a joghurt vagy az erjesztett tejtermékek alacsony laktóztartalmúak, illetve a hozzáadott laktázt tartalmazó élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztására.