L-lizin-hidroklorid
Osztályozás:
Az L-lizin-hidroklorid az aminosav lizin szintetikus formája, amely lizin hidroklorid sóhoz kötve tartalmazza, amely javítja a táplálékkiegészítő oldhatóságát és biológiai hozzáférhetőségét. Az L-lizin-hidroklorid az aminosav leggyakoribb formája, amely a táplálékkiegészítőkben megtalálható. A kiegészítőket a vegánok és vegetáriánusok hiányának megelőzésére használják.
Az antibakteriális és vírusellenes hatású, támogatja az immunrendszer működését. C-vitaminnal kombinálva javítja a megfázással szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a felfázás kitörését. Elősegíti a regenerációt - segíti a sérült izomsejtek helyreállítását és az izomnövekedést. Enyhíti a stresszt és a szorongást. Javítja az energiaanyagcserét. Elősegíti számos hormon, köztük a növekedési hormon kiválasztását. Egyes kutatások szerint elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben, és csökkenti a vizelettel történő veszteséget, így csökkenti a csontok elvékonyodásának (csontritkulás) kockázatát.
Az L-lizin esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért a táplálékkal (tej, sajt, bab, joghurt) kell bevinnie. A lizin részt vesz a karnitin előállításában, amely felelős a zsírsavaknak a mitokondriumokba történő szállításáért, hogy energiát hozzanak létre. A lizin hiánya a szervezetben alacsony energiaszintben, szorongásban, depresszióban, izomgyengeségben, fokozott betegségérzékenységben nyilvánulhat meg.
Az antibakteriális és vírusellenes hatású, támogatja az immunrendszer működését. C-vitaminnal kombinálva javítja a megfázással szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a felfázás kitörését. Elősegíti a regenerációt - segíti a sérült izomsejtek helyreállítását és az izomnövekedést. Enyhíti a stresszt és a szorongást. Javítja az energiaanyagcserét. Elősegíti számos hormon, köztük a növekedési hormon kiválasztását. Egyes kutatások szerint elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben, és csökkenti a vizelettel történő veszteséget, így csökkenti a csontok elvékonyodásának (csontritkulás) kockázatát.
Az L-lizin esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért a táplálékkal (tej, sajt, bab, joghurt) kell bevinnie. A lizin részt vesz a karnitin előállításában, amely felelős a zsírsavaknak a mitokondriumokba történő szállításáért, hogy energiát hozzanak létre. A lizin hiánya a szervezetben alacsony energiaszintben, szorongásban, depresszióban, izomgyengeségben, fokozott betegségérzékenységben nyilvánulhat meg.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?