Kurkuma
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Indiai sáfrány, Curcuma longa, Arany fűszer
Kurkuma egy indiai fűszer, amely jellemzően sárga színű. A gyömbérfélék családjába tartozik, és körülbelül egy méter magas. A növényt a gyökeréért használják, amelyet hagyományosan az indiai konyhában használnak, és a népszerű curry része.
Curcuma egy jelentős antioxidáns, így nagy segítség a szabad gyökök elleni küzdelemben. Fontos anyag a kurkumin. Ez flavonoidokat tartalmaz, és számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatása van. Segít a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal ellensúlyozza az érfalak eltömődését (érelmeszesedés). Támogatja az agyműködést. Többek között javítja az emésztést és támogatja a máj és az epehólyag működését, ellensúlyozva az epekő kialakulását.
A kurkumin segíthet a szívbetegség folyamatának számos lépcsőfokának visszafordításában.Javítja az erek falát alkotó endothelium működését, megelőzve az endothelialis diszfunkciót, ami azzal jár, hogy az endothelium képtelen szabályozni a vérnyomást vagy a véralvadást.
A kurkumin a gyökérből elsősorban kivonással nyerhető ki, de a gyökérből maga is készíthető főzet.
Curcuma egy jelentős antioxidáns, így nagy segítség a szabad gyökök elleni küzdelemben. Fontos anyag a kurkumin. Ez flavonoidokat tartalmaz, és számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatása van. Segít a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal ellensúlyozza az érfalak eltömődését (érelmeszesedés). Támogatja az agyműködést. Többek között javítja az emésztést és támogatja a máj és az epehólyag működését, ellensúlyozva az epekő kialakulását.
A kurkumin segíthet a szívbetegség folyamatának számos lépcsőfokának visszafordításában.Javítja az erek falát alkotó endothelium működését, megelőzve az endothelialis diszfunkciót, ami azzal jár, hogy az endothelium képtelen szabályozni a vérnyomást vagy a véralvadást.
A kurkumin a gyökérből elsősorban kivonással nyerhető ki, de a gyökérből maga is készíthető főzet.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?