Kreatin-monohidrát
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Kreatin, kreatin, kreatin-monohidrát
A kreatin egy nitrogéntartalmú szerves sav, amely összetételében a fehérjéhez hasonló, és elsősorban az izomzatban található, de az agyban is megtalálható. Az emberi szervezetben található kreatin körülbelül 95%-a a vázizomzatban, 5%-a pedig az agyban tárolódik.A vérben szállítják, és a test azon részei használják fel, amelyeknek nagy az energiaigénye. A szervezet kreatinraktárait több tényező befolyásolja, többek között a húsfogyasztás, a testmozgás, az izomtömeg és a hormonszint. A Kreatin-monohidrát az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő az izomépítés és az erőfejlesztés terén.
Az élelmiszerek közül kreatin a vörös húsokban, halakban (lazac, tonhal), tojássárgájában és a tenger gyümölcseiben található.
Az fizikai teljesítmény javítására, az izomrostok gyorsabb növekedésére és a szervezet energiatermelő képességének növelésére használják, mivel a kreatin segít több adenozin-trifoszfát ATP-t előállítani. Növeli az energiát és csökkenti a fáradtságot. Lassítja a csontvesztést, csökkenti a degeneratív ízületi betegségek (osteoarthritis) tüneteit. Enyhíti a Parkinson-kór tüneteit. Kezeli a neurológiai betegségeket, javítja az agyműködést - Alzheimer-kór, epilepszia, stroke. Csökkentheti a vércukorszintet.
Az élelmiszerek közül kreatin a vörös húsokban, halakban (lazac, tonhal), tojássárgájában és a tenger gyümölcseiben található.
Az fizikai teljesítmény javítására, az izomrostok gyorsabb növekedésére és a szervezet energiatermelő képességének növelésére használják, mivel a kreatin segít több adenozin-trifoszfát ATP-t előállítani. Növeli az energiát és csökkenti a fáradtságot. Lassítja a csontvesztést, csökkenti a degeneratív ízületi betegségek (osteoarthritis) tüneteit. Enyhíti a Parkinson-kór tüneteit. Kezeli a neurológiai betegségeket, javítja az agyműködést - Alzheimer-kór, epilepszia, stroke. Csökkentheti a vércukorszintet.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?