Konyhai hagyma
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Allium cepa, hagyma fokhagyma
A vöröshagyma a fokhagymafélék családjába tartozik, és egynyári zöldség, amely az egyik legrégebbi használatban lévő hagymakultúra. A hagyma Ázsiából származik, ahonnan aztán elterjedt Európában. Fehér, gömbölyded virágzata van, és a konyhában leggyakrabban zöldségként és fűszerként használják. Kivonatát, amely a hagymából kivont barna por, valamint szirup vagy akár friss lé, gyógyászati célokra használják. Kalóriában szegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A, B, C-vitaminokat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, foszfor, mangán, vas vagy cink, emellett rostokat és prebiotikumokat, valamint nagy koncentrációban a kvercetin nevű anyagot is.
A hagyma antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően részt vesz a vas fel nem szívódásában, és segít a vérszegénység kezelésében. Erősíti az immunrendszert, gyorsítja a megfázás gyógyulását, és segít a mandulagyulladás kezelésében. Részt vesz a kollagéntermelésben és a szövetek helyreállításában. Csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás megnyilvánulásait. Emellett a hagymának közvetlen hatása van a vér koleszterinszintjének csökkentésére is. Vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, így hasznos a vese-, húgyúti problémák kezelésében és a végtagok duzzanatának enyhítésében. Cukorbetegeknél csökkenti a vércukorszintet. Fokozza az emésztőrendszer egészségét.
A hagyma külsőleg is segít rovarcsípések vagy -csípések esetén és bőrbetegségek kezelésében. A kozmetikumokban a hajápoló termékekben is szerepel, mert ellensúlyozza a korpásodást és megszabadít a zsírosodástól.
A, B, C-vitaminokat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, foszfor, mangán, vas vagy cink, emellett rostokat és prebiotikumokat, valamint nagy koncentrációban a kvercetin nevű anyagot is.
A hagyma antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően részt vesz a vas fel nem szívódásában, és segít a vérszegénység kezelésében. Erősíti az immunrendszert, gyorsítja a megfázás gyógyulását, és segít a mandulagyulladás kezelésében. Részt vesz a kollagéntermelésben és a szövetek helyreállításában. Csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás megnyilvánulásait. Emellett a hagymának közvetlen hatása van a vér koleszterinszintjének csökkentésére is. Vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, így hasznos a vese-, húgyúti problémák kezelésében és a végtagok duzzanatának enyhítésében. Cukorbetegeknél csökkenti a vércukorszintet. Fokozza az emésztőrendszer egészségét.
A hagyma külsőleg is segít rovarcsípések vagy -csípések esetén és bőrbetegségek kezelésében. A kozmetikumokban a hajápoló termékekben is szerepel, mert ellensúlyozza a korpásodást és megszabadít a zsírosodástól.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?