köményes Shabby
Osztályozás:
Egyéb nevek:
római kömény, fekete kömény
A mirhafélék családjába tartozó egynyári növény. Magjait fűszerként használják, és Római kömény néven ismert.
Fekete kömény vagy Római kömény a köménymag. A magok hasonlítanak a köménymaghoz, de nagyobbak és zöldesbarna színűek. Emellett más, fűszeres ízük is van. Különösen sok hatóanyagot tartalmaznak azonban, mint például B-vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. vas, cink, magnézium vagy kalcium), illóolajokat, zsírsavakat, poliacetiléneket vagy ftalidokat.
A köménymag rendszeres fogyasztásával befolyásolható a vércukorszint és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Szív- és érrendszeri problémákra is pozitívan hat, és erős köhögés ellen is hatásos.
Fekete kömény vagy Római kömény a köménymag. A magok hasonlítanak a köménymaghoz, de nagyobbak és zöldesbarna színűek. Emellett más, fűszeres ízük is van. Különösen sok hatóanyagot tartalmaznak azonban, mint például B-vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. vas, cink, magnézium vagy kalcium), illóolajokat, zsírsavakat, poliacetiléneket vagy ftalidokat.
A köménymag rendszeres fogyasztásával befolyásolható a vércukorszint és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Szív- és érrendszeri problémákra is pozitívan hat, és erős köhögés ellen is hatásos.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?