Koffeinmentes zöld tea
A koffeinmentes zöld tea számos előnnyel rendelkezik a koffeines teával szemben, és előnyös a koffeinre érzékenyek számára. A zöld tea a Camellia sinensis növény leveleiből származik. A koffein eltávolítására 4 eljárást használnak - 2 kémiai oldószert etil-acetátot és metilén-kloridot, majd szén-dioxidot, az utolsó eljárás pedig forró vizet használ. Ezek az eljárások eltávolítanak néhány antioxidánst is. Egyik eljárás sem eredményez teljesen koffeinmentes teát. Ahhoz, hogy egy tea koffeinmentesnek minősüljön, a koffein 98%-át el kell távolítani belőle. Flavonoidokat (katechin), l-theanint tartalmaz. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, javítja a memóriát és segít a zsírbontásban.
Koeffeineltávolítási eljárások:
Etilacetát:a leveleket vízben áztatják, hogy felszabaduljon a koffein és más vegyületek, majd a leveleket leválasztják a vízről, ahol etil-acetátot adnak hozzá a koffein felszívásához. Végül a leveleket ismét visszahelyezik a vízbe, hogy a tea tápanyagai újra felszívódjanak. Mellékhatások: máj-, ideg- és légzőszervi problémák.
Szén-dioxid: A leveleket szén-dioxid-oldatban áztatják, amely koffeint szabadít fel. A leveleket leválasztják az oldatról, és aktív szén segítségével kiszűrik a koffeint. A leveleket újra belemártják az oldatba, hogy a tea tápanyagai újra felszívódjanak.
Melegvíz:a leveleket forró vízbe áztatják, ahol a koffein gyorsan feloldódik, így az eltávolítható, de a tápanyagok megmaradnak.