Kendermagok
Osztályozás:
A kannabiszmagok a Cannabis sativa növényből származnak. Ezt a fajtát ipari célokra termesztik. A magok az ősi Kínában az öt gabonaféle egyike voltak, így a 10. századig a mindennapi étrend fontos részét képezték. Európában a kendermagot az éhínség idején fogyasztották. Ma "újra felfedezik", mert kiváló forrása az egészségre jótékony hatású tápanyagoknak és fitokemikáliáknak. Nem meglepő tehát, hogy a magvak ma is sokak számára alapvető tápláléknak számítanak, még akkor is, ha kezdetben talán aggódnak pszichotróp hatásaik miatt.
Az apró magvak tele vannak fehérjével, egészségre jótékony zsírokkal, rostokkal és számos vitaminnal és ásványi anyaggal. A kendermag körülbelül 10 g fehérjét, 15 g zsírokat, amelyek gazdagok omega zsírsavakban és 3 g szénhidrátot tartalmaznak 3 evőkanálban. Ezeken a makrotápanyagokon kívül magnézium, vas, cink, foszfor, kalcium és rostok találhatók a magokban. A magok különböző antioxidánsok, köztük polifenolok, flavonoidok és flavonolok gazdag forrásai.
Az apró magvak tele vannak fehérjével, egészségre jótékony zsírokkal, rostokkal és számos vitaminnal és ásványi anyaggal. A kendermag körülbelül 10 g fehérjét, 15 g zsírokat, amelyek gazdagok omega zsírsavakban és 3 g szénhidrátot tartalmaznak 3 evőkanálban. Ezeken a makrotápanyagokon kívül magnézium, vas, cink, foszfor, kalcium és rostok találhatók a magokban. A magok különböző antioxidánsok, köztük polifenolok, flavonoidok és flavonolok gazdag forrásai.
A másik makrotápanyag, amely a magban széles körben képviselteti magát, a zsír. Ezek telítetlen zsírsavak, amelyekre a szervezetnek szüksége van, mert nem tudja előállítani őket. Ezek közé tartozik a linolénsav, amely egy omega-6 zsírsav, és az alfa-linolénsav (egy omega-3 zsírsav). Tartalmaznak egy ritkább omega-6 zsírsavtípust is, az gamma-linolénsavat (GLA), amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?