Kamilla kék
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Chamomilla recutita, Kamilla, Kamilla
A kamilla egy egyéves, százszorszépszerű növény, amely akár 50 cm magasra is megnő. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már az egész világon megtalálható, hazánkban a mezőkön és réteken bőségesen megtalálható.
A kamillát ősidők óta gyógynövényként használják. A betegségek listája, amelyekre használják, nagyon széleskörű. Ide tartozik a gyomorégés, fejfájás, vese-, máj- és hólyagproblémák, emésztési zavarok, izomgörcsök, szorongás, álmatlanság, bőrirritáció, zúzódások, köszvény, fekély, reumatikus fájdalmak, szénanátha, gyulladás, aranyér, kólika és menstruációs problémák. Történelmileg a női reproduktív rendszer rendellenességeinek kezelésére használták. Jelenleg a kamillát elsősorban álmatlanság, szorongás és emésztési zavarok esetén használják. Helyileg is alkalmazzák bőrbetegségek, bőrirritációk, beleértve a leégést, kiütéseket, fekélyeket, ekcémát és a sebgyógyulás felgyorsítására. A kamilla külsőleg és belsőleg is szedhető. A kamillavirágból teákat, folyékony kivonatokat, kapszulákat vagy tablettákat készítenek. A bőrre krémek és kenőcsök formájában alkalmazható izomfájdalmak enyhítésére, kisebb sérülések és bőrégések regenerálására, valamint szájvízként is hatékonyan működik.
A kamillából nyert illóolaj és virágkivonat több mint 120 kémiai összetevőt tartalmaz, amelyek közül sok gyógyhatású. A kamilla fő gyógyhatású összetevői az illóolajok, amelyek 1-3%-ot tesznek ki. A kamilla gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a görcsök, a puffadás enyhítésében, valamint elősegítik a nyugalmat és az alvást. Az alvás elősegítésére és az álmatlanság kezelésére az egyik legszélesebb körben alkalmazott alternatív terápiát képviseli. A kamilla enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, ellensúlyozza az émelygést, a szorongást, a stresszt és a szervezet általános megnyugvását idézi elő. Segít a megfázásnál és erősíti az immunitást. A szájápolásban is jótékonyan hat. Szignifikánsan csökkenti az ínygyulladást, a lepedéket és segít a fogfájáson. Egyes tanulmányok szerint a kamillatea csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét.
A kamillakivonatokat előszeretettel használják kozmetikai termékekben. Effektíven tisztítja, hidratálja és felfrissíti a bőrt. Nyugtatják a bőrt, csökkentik a bőrpírt, a foltokat és az öregedés jeleit. Minden bőrtípusra alkalmasak, különösen az érzékeny bőrre, amelyet megnyugtatnak. Segítenek továbbá a bőrgyulladás elleni védelemben, napégés esetén pedig segítenek csökkenteni a túlzott UV-sugárzás okozta DNS-károsodást. A kamilla flavonoidok és fitokemikáliák gazdag forrása. Ezek a tápanyagok küzdenek a káros szabadgyökök ellen és felgyorsítják a sejtregenerációt, javítva a finom vonalak, ráncok és hegek megjelenését. A kamillát gyakran használják az érzékeny bőrre tervezett tisztító szappanokban. A kamilla a fejbőr ápolására is kiváló, ezért hajápoló termékekben is használják. A világos hajat enyhén világosíthatja.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?