Kálium-citrát
A kálium-citrát káliumsó és citromsav keveréke. Ez egy fehér kristályos por, amelynek enyhén édes íze van. Gyakran használják élelmiszer-adalékanyagként.
A kálium alapvető ásványi anyag, amely megtalálható a különböző rostban gazdag élelmiszerekben, például a zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és hüvelyesekben. Ellentétben más esszenciális tápanyagokkal (mint például a kalcium, Da B-vitaminok ), a kálium nem nélkülözhetetlen az élelmiszerekben. Ennek oka a vérnyomásra gyakorolt gyors hatása.
A szervezet különböző funkciói, például az elektrolit- és a sav-bázis egyensúly szempontjából fontos. Leggyakrabban a vesekövesség javítására használják, segít eltávolítani a protonokat vagy pozitív töltésű atomokat, ami csökkenti a vizelet savasságát. Támogatja az idegrendszert. Csökkenti a vérnyomást. Elősegíti a csontok egészségét a kalcium növelésével, megakadályozza a csontok elvékonyodását. A káliumnak a vérnyomásra és a szívritmusra gyakorolt hatása csökkentheti a stroke kockázatát. Csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.