Kalcium
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Kalcium
A kalcium egy fontos ásványi anyag, amely részt vesz a csontképződésben, a fogakban és más élettani folyamatokban. Az emberi szervezet nem képes kalciumot előállítani, ezért fontos, hogy az étrenddel jusson hozzá. A kalcium megfelelő felszívódásához K-vitaminra és D-vitaminra van szükség, amelyeket napozással vagy bizonyos élelmiszerekkel nyerhetünk.
Kalcium megtalálható a tejtermékekben, leveles zöldekben, tengeri algákban, szardíniában, szójatermékekben, hüvelyesekben.
5 -10 éves korig : 800-1200 mmg
11-24 éves korig : 1200-1500 mmg
férfiak: 25-70 éves korig : 1000 mmg
férfiak: 25-70 éves korig : 1000 mmg
nők: 25-50 év: 1200 mmg
50 év felett: 1200 mmg
terhes vagy szoptató nő: 1000 mmg
A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünkben, mert számos funkciója van. Rendezi az izomösszehúzódást, beleértve a szívizmot is, fenntartja a csontsűrűséget és támogatja a fogak minőségét, részt vesz a véralvadásban, és hatással van az erek körül található simaizmokra.
Nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén korlátozott fejlődéshez és növekedéshez vezethet a gyermekeknél, csontok elvékonyodásához és romló fogakhoz.
. Kalcium megtalálható a tejtermékekben, leveles zöldekben, tengeri algákban, szardíniában, szójatermékekben, hüvelyesekben.
A javasolt beviteli értékek a forrásoktól függően változnak.
gyermekek 1-5 éves korig : 800 mmg5 -10 éves korig : 800-1200 mmg
11-24 éves korig : 1200-1500 mmg
férfiak: 25-70 éves korig : 1000 mmg
férfiak: 25-70 éves korig : 1000 mmg
nők: 25-50 év: 1200 mmg
50 év felett: 1200 mmg
terhes vagy szoptató nő: 1000 mmg
A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünkben, mert számos funkciója van. Rendezi az izomösszehúzódást, beleértve a szívizmot is, fenntartja a csontsűrűséget és támogatja a fogak minőségét, részt vesz a véralvadásban, és hatással van az erek körül található simaizmokra.
Nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén korlátozott fejlődéshez és növekedéshez vezethet a gyermekeknél, csontok elvékonyodásához és romló fogakhoz.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?